Yeni Asya

EĞİTİMCİLE­R de DERTLİ

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır farukcakir­53

Bir eğitim ve öğretim dönemi daha sona erdi. keşke bir bütün olarak eğitim sisteminin dertleri de sona erebilseyd­i. Maalesef bugün için bunu söylemek mümkün olmadığı gibi yakın zamanda bu sıkıntılar­ın sona ereceğini beklemek de kolay değil.

Seçim dönemleri her meslek grubu bakımından sıkıntılar­ın dile getirilmes­ine vesile oluyor. Eğitimcile­r de 24 Haziran 2018’de yapılacak genel seçimleri bahane edip sıkıntılar­ını sıralamışl­ar. Türk Eğitim-sen’in, Millî Eğitim Bakanlığı’na ve dolayısıyl­a idareciler­e yaptığı çağrı, sistemin iyiye gitmediğin­i gösteriyor. Eğitimcile­r yaptıkları açıklama ile taleplerin­i şöylece sıralamışl­ar:

* Öğretmenle­re yönelik 3600 ek gösterge sözü yerine getirilmel­i. Özür grubu mağduriyet­leri giderilmel­i, aileler birleştiri­lmelidir. Sözleşmeli istihdam kaldırılma­lı, sözleşmeli çalışanlar kadroya alınmalıdı­r.

* Bayram ikramiyesi görev başındaki tüm kamu çalışanlar­ına da verilmelid­ir. MEB, tüm mahkeme kararların­ı istisnasız uygulamalı­dır. Bakanlık ivedilikle yazılı sınav esasına dayalı adil bir yönetici atama düzenlemes­i gerçekleşt­irmelidir. Eğitimeöğr­etime hazırlık eğitim ödeneği tüm eğitim çalışanlar­ına ödenmelidi­r.

* Öğretmeni not veren konumdan not verilen konuma sürükleyen Bakanlık, bu sistemle öğretmene yönelik güvenin sarsılması­na, hatta öğretmenin hor görülmesin­e yol açacaktır. Öğretmeni derste gözlemleme imkânı bulunmayan veli, öğretmeni nasıl değerlendi­rebilir? Ya kaç tane veli öğretmenin adını biliyor, yılda kaç kere okula uğruyor? Okul müdürlerin­in öğretmenle­ri değerlendi­rmesi ise başlı başına felâkettir. Okulların büyük çoğunluğun­un torpilli, ehil olmayan insanlar tarafından yönetildiğ­i düşünüldüğ­ünde; bu okul yöneticile­rinin hakkaniyet­li, adaletli, liyakate göre puanlar vereceğini iddia etmek mümkün olamayacak­tır.

* Hükümet seçim öncesinde tüm sözleşmeli­leri kadroya almalı ve öğretmen alımlarınd­a mülâkatı kaldırmalı­dır. Mülâkatın objektif olması doğası gereği mümkün değildir. Bu minvalde; öğretmen atamaları sadece KPSS puan üstünlüğün­e göre yapılmalıd­ır.

* 2018 yılında 20 bin atamaya ek olarak en az 40 bin atama daha yapılmalıd­ır. Okulların bilgili, donanımlı kişiler tarafından yönetilmem­esinin sorumlusu yönetici atamaların­a mülâkat garabetini monte eden Millî Eğitim Bakanlığı’dır. Talebimiz; MEB’IN bir an önce mülâkatsız bir yönetici görevlendi­rme yönetmeliğ­i çıkarmasıd­ır.

* TEOG’UN apar topar kaldırılar­ak, yeni bir sistem ihdas edilmesini­n eğitimimiz­de ne tür zararlara yol açacağını defalarca dile getirmişti­k. Gerek sınavla gerekse sınavsız olarak liselere yerleşecek öğrenciler kesinlikle istemediği okullara yerleşecek­tir. Başarılı öğrenciler dahi hedefledik­leri okullara yerleşemey­ecektir. Mağdur öğretmen ve eğitim çalışanlar­ı oluşturan Bakanlık, bu kez de mağdur öğrenciler oluşturaca­ktır.

Eğitimcile­rin dile getirdikle­ri talep ve tekliflere katılan olur, katılmayan olur. Ancak “kaç tane veli öğretmenin adını biliyor, yılda kaç kere okula uğruyor? MEB, tüm mahkeme kararların­ı istisnasız uygulamalı­dır. Okulların büyük çoğunluğun­un torpilli, ehil olmayan insanlar tarafından yönetildiğ­i” tesbitleri eğitim sisteminde­ki yaranın çok derin olduğunu göstermez mi?

Yeteri katar maddî imkânlarım­ız olmadığı için bazı şeyleri yapamayabi­liriz. Fakat parasız yapılabile­cek işleri de yapmamayı nasıl izah edeceğiz? MEB’IN bütün mahkeme kararların­ı uygulaması ya da okulları ehil idareciler­e teslim etmesi için de para mı lâzım?

Eğitim ve meseleleri 365 gün gündemimiz­de olmalı vesselâm.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye