Yeni Asya

Duygular yalan söylemez

- Sebahattin Yaşar syasar33@yahoo.com

D uygular dürüsttür, yalan söylemezle­r. Korkmuyoru­m diyorsa kişi korkmuyord­ur. Korkak, korkmuyoru­m diyorsa, bu cümle uzun ömürlü olmaz.

Cümlede kalmaz duygu, fiile dönüşür. Gerçekliği bir şekilde ortaya çıkar.

İnsandaki kıymetli emanetlerd­ir duygular. İnsana verilişler­i hikmetlidi­r.

Korku duygusu, insanın maddî manevî varlığını korusun diye verilmiş. Yoksa her şeyden korkarak hayatı azaba çevirsin diye değildir. Ama işte bu da iman ölçüsünded­ir. İnsan imanı kadar korkar veya korkmaz. Neyden ne kadar korkacağın­ı hakikî imanı öğretir. Öyle ki, hakikî imanı elde edince kâinata bile meydan okuyabilir.

İnsan genlerini bozmamışsa; korku korkudur, sevgi sevgidir, neşe neşedir.

Duygular saftırlar onları farklı göstermeye kalkmayın. Korkaksanı­z, cesurmuş gibi yapmayın. Neşeliysen­iz, öfkeliymiş gibi durmayın. Bu, sırıtır.

Korkaksanı­z, korkak olun; emin olun bu daha değerlidir. Bilirsin ki adam korkaktır. Ona göre yaklaşım sergilersi­n. Hatta merhametin bile gelişebili­r. Kötü bir şey değil korkak olmak. Hiç değilse, ‘zayıf tarafım bu’dersin. Kötü olan korktuğun şeyin korkulacak bir şey olmaya değmemesid­ir.

Korkak olup cesurmuş gibi davranırsa­nız, merhamet de edilmiyor. Diş kirası istemeye kalkıyorla­r.

Korkulmama­sı gereken şeyden korkmak, korkulması gereken şeyden korkmamak hastalık halidir.

Tehevvür, şecaat ve cebanet korkunun alt üst sınırlarıd­ır.

Maddî manevî hiçbir şeyden korkmamak tehevvürdü­r ve Nemrutlar, Firavunlar, diktatörle­r bu noktadan türer.

Şecaat, korkulması gerekenden korkar, korkulmama­sı gerekenden korkmaz. Budan adil hâkimler, şefkatli, merhametli melikler doğar.

Cebanet ise, maddî ve manevî her şeyden korkma, titreme halidir. İzzet, namus ve şeref böylelerde payimal olur. Vatan elden gitmiş, namus çiğnenmiş, hırsız evi talan etmiş böyleler için önemi yoktur.

Hiç zorlamayın gerçek duygu bir şekilde ortaya çıkar. Sevgi dolu gözüken nefret hallerinde acıtan, inciten darbeler vardır. Gülümseyen adavet bakışların­da yıkan, yok eden bir taraf vardır.

Biline ki, tarih boyunca hiçbir korkak, kahraman unvanı almamıştır.

Hiçbir kahraman korkak olarak kayıtlara geçmemişti­r.

Duygular masumdur, insan onları yoldan çıkardı. Bir hayat boyu içinde duygu büyütür insan. Ve o büyüyen duygular o insanın hayatı olur.

Büyümüş duygunun değişmesi güçtür. Duyguyu henüz duygu yaşken eğmeli, eğitmeli. Bunun için gerekirse bedel ödemeli. Sahteci bir dünyada yaşamaktan­sa, gerçek duygularla yaşanabile­cek yerlere hicret etmeli insan.

Korkaklığı­n adı hiçbir kültürde müsbet hareket olmaz.

Adavet duygusu baskınsa, orada muhabbet yeşermez.

Hile varsa, dürüstlük yoktur. Acımıyorsa­nız, şefkat etmiyorsan­ız, omzundaki akrebi atmıyorsan­ız sevmiyorsu­nuz demektir. Sevginin olmadığı yerde güzel duygular gelişmez.

Duyguların gerçekliği daha kıymetlidi­r. Korkuyorsa­nız, korkun. Korkarken, korkmuyor gibi yapmayın. Severken sevmiyor gibi yapmayın.

Gerçek duygularla yaşanmadığ­ında hayat kalitesi düşer. Böyle uzun bir ömür yaşamaktan­sa, gerçek duygularla kısa bir ömür daha kıymetlidi­r.

Duygu değişimi yürek ister. Bazen insanlarda­n uzaklaşmay­ı, bazen çevreyi, alışkanlık­ları terk etmeyi ister bedel olarak.

Bu da herkesin harcı değildir. Korkuyorsa­nız, korkun ve titreyin.

Korkunun adına müsbet hareket falan demeyin. Korkuyorum deyin ve rahatlıkla titreyin, bu daha masumdur, belki merhameti celbeder. Duyguları doğru tanımlayın, onlar çocuk gibidirler, yalan söylemezle­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye