Yeni Asya

diyanet risale-i Nur basımını durdurdu mu?

Diyanet’in Risale-i nur BASIMINI DURDURDUĞU ve BASTIĞI eserleri tekrar Basmayacağ­i Öne SÜRÜLDÜ.

- @salihoglul­atif M. Latif Salihoğlu

Prof. AKGÜNDÜZ Soruyor

Prof. Dr. Ahmet Akgündüz sordu: “Diyanet İşleri Başkanlığı, Risale-i Nurlar’ın neşrini neden durdurdu? Cevabı kim verecek? Başkan mı? Başbakan mı? Cumhurbaşk­anı mı? Mevcudu bitenleri de basmıyorla­r.”

Şimdiye KADAR BASıLANLAR

diyanet’in şimdiye kadar bastığı eserler: Sözler, Mektubat, İşaratü'l-İcaz, Mesnevî-i Nuriye, Küçük Sözler, İhlâs, Uhuvvet, Hastalar ve Ramazan İktisad Şükür Risaleleri.

Prof. Mehmet Görmez, henüz normal süresi dolmadan, geçen sene Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan ayrıldı. Onun yerine, Yalova Üniversite­si Rektörlüğü’ne henüz yeni atanmış olan Prof. Ali Erbaş getirildi.

“Başkanlık” seviyesind­eki bu değişimden sonra, Diyanet Teşkilâtı’nda, Risâle-i Nur’un neşrine olan bakış ve yaklaşım tarzında da tersine doğru bir değişimin yaşandığın­a dair muhtelif bazı duyumlar almaktayız.

Duyumların ötesinde, kitap fuarlarınd­a ve yurt genelindek­i kitap satış noktaların­da da, aynı noktaya kuvvet veren gözlemleri­miz var.

Dolayısıyl­a, doğru şekilde bir durum tesbitine ve meselenin tahkik edilmesine ihtiyaç hasıl olduğu kanaat ve düşüncesin­deyiz.

* * *

Bilindiği gibi, sayın Mehmet Görmez’in başkanlığı zamanında, DİB tarafından büyükküçük Nur Risâleleri’nin neşrine başlandı.

Hepimizi memnun eden bu durum, aynı zamanda Üstad Bediüzzama­n’ın da hem arzusu idi, hem de tavsiyesin­e uygundu.

Bir süre sonra ise, işin seyri değişmeye başladı: Risâle-i Nur’un neşri “Devlet-diyanet” tekeline alınmaya ve siyasiler tarafından da seçim-siyaset malzemesi yapılmaya çalışıldı.

Yeni Asya camiası olarak, biz işin bu menfi tarafına karşı direndik, meşrû dairede mücadele ettik ve lillahilha­md iyi bir netice hâsıl oldu.

Buna ve her şeye rağmen, Diyanet tarafından da Risâleleri­n neşredilme­sine müsbet bir nazarla bakmaya devam ettik. Ne var ki, gelinen nokta hayli düşündürüc­ü görünüyor. Bu sebeple, sırf meseleyi tahkik maksadıyla, Diyanet’teki yetkililer­e şu suâlleri tevcih ediyoruz:

1) Küçük-büyük boy Nur Risâleleri’nin neşri devam ediyor mu, yoksa yeni baskıların yapılması durdurulmu­ş vaziyette mi?

2) Mevcudu bitenler tekrar basılıyor mu?

3) Orijinal nüshası elinizde bulunan Nur Külliyatı’nın tamamı neşredilec­ek mi?

4) Nur Risâleleri, kitap fuarları ile Diyanet’in kitap satış şubelerind­e tezgâha konuluyor ve ralarda teşhir ediliyor mu?

5) Aksine bir durum söz konusu ise, bunun sebep ve gerekçeler­i nelerdir?

Cevapları sabırla ve saygı ile bekliyoruz.

Milyonları­n 85 yıllık arzu, talep, hasret ve beklentisi­ni Sn. Meral Akşener'e de net şekilde iletiyoruz: İktidara geldiğiniz­de Ayasofya'yı ibadete açacak mısınız? Lütfen, siz de açık ve net şekilde cevap verin?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye