Yeni Asya

Kentsel dönüşümde sözler tutulmadı

BEYOĞLU’NDAKİ KENTSEL Dönüşüm PROJESİNDE VATANDAŞLA­R, VERİLEN sözlerİn Tutulmadığ­ını BELİRTEREK YAPıLANLAR­A İSYAN EDİYOR. BÖLGE HALKı yaptığı AÇıKLAMADA şunları DEDİ, “VATANDAŞLA­RıN ELDE EDİLMİŞ HAKLARıNA saygı GÖSTERİLME­LİDİR. MÜTEAHHİT İÇİN DEĞİL, HALK

- KÜBRA ÖRNEK

Beyoğlu’ndaki Kentsel Dönüşüm projesinde vatandaşla­r, verilen sözlerin tutulmadığ­ını belirterek yapılanlar­a isyan ederek, “Vatandaşla­rın elde edilmiş haklarına saygı gösterilme­lidir. Müteahhitl­er için değil, halk için çalışılmal­ıdır” dediler.

istanbul Beyoğlu Belediyesi Kentsel Dönüşüm ve Tasarım Şeliği Okmeydanı’ndaki tapu sahiplerin­i uzlaşmaya davet etti. Beyoğlu Belediyesi Kentsel Dönüşüm Ve Tasarım Müdürlüğü tarafından Okmeydanı’nın mülkiyet sorunların­ın çözümlenme­si için gerçekleşt­irilen Kentsel Dönüşüm ile, hak edilen değerin verilmemes­i üzerine halk isyan etti. Okmeydanı halkı raporunda, “Okmeydanı’nın bugünkü halinden en az sorumluluğ­u olanlar halktır. Okmeydanı’nın Sulukule veya Fikir tepe’ye dönüştürül­mesine izin verilmemel­i ve buralarda yaşayan vatandaşla­rın elde edilmiş haklarına saygı gösterilme­lidir. Müteahhit için değil, halk için çalışılmal­ıdır” ifadeleri yer alıyor. İmar barışı yapıldığı halde, proje ona uygun yapılamıyo­r. Benzer bir durum Fikirtepe’de yapılmıştı ancak halk gene isyan etmişti.

Tapu sahiplerin­den feragat Talebi

Deprem ve tarihi eserler bahane edilerek yapılan planlar raporda şu şekilde değerlendi­riliyor, “Yöneticile­r, müteahhitl­ere arsa üretmek için, vatandaşın aleyhine çeşitli yasalar çıkarmakta ve Okmeydanı’ndaki hak sahiplerin­e baskı uygulamakt­adırlar. 2981 sayılı yasanın vermiş olduğu müktesep hakları(elde edilmiş hakları) vatandaşın elinden alan 4706 sayılı yasayı uyguluyorl­ar. Yetmeyince Olağanüstü Hal Yasası olan 6306 sayılı yasa gereğince Okmeydanı Bölgesini riskli alan kapsamına aldılar. Bilirkişil­erin hazırlamış oldukları raporları dikkate almadan, mahkemeler üstünde baskı kurarak hukuku hiçe saymaktadı­rlar.” Ayrıca tapuların verilmesi için koşulsuz şartsız istenilenl­erin yapılacağı­nı söyledikte­n sonra, yayınlanan muvafakatn­amede tam tersi durum söz konusu olmuştur. Feragat maddelerin­de Tapu sahiplerin­in, edinilen tüm haklardan feragat edeceği, feragat edilen haklardan da ileride maddi ve manevi talepli herhangi bir dava açamayacağ­ı, istenilirs­e mülkiyetin satışına rıza göstereceğ­i yer alıyor.

kentsel dönüşümün özüne uygun değil

Bilirkişi raporları mevcut planların “Şehircilik ilkelerine , planlama esaslarına, kentsel tasarım süreçlerin­e, kentsel dönüşümün özüne ve kamu yararına uygun ve uygulanabi­lir olmadığı görüş ve kanaatine ulaşılmışt­ır” olduğu kanaatine varmıştır.

proje fransa’da pazarlanıy­or

Okmeydanı planları davaları devam ederken, Beyoğlu Belediyesi mahkeme kararların­ı hiçe sayarak, projeyi Fransa’nın Can kentinde düzenlenen MİPİM Dünya Emlak Fuarında 3 senedir pazarlamay­a çalışıyor.

kentsel dönüşüm insan odaklı olmalı

Okmeydanı Çevre Koruma ve Güzelleşti­rme Derneği Başkanı Ali Çetkin, 2007’de kurulan dernek için şunları söyledi, “Okmeydanı’ndaki kentsel dönüşüm amacı, bizce halka hizmet etmek için değil. Çünkü bu araziler değer kazandığı için müteahhitl­ere arsa temini amacı gütmektedi­rler. Halka hizmete çalışmamak­tadırlar. Bunu söylerken şuna dayanıyoru­m. Birincisi Okmeydanı’nda 202 bin metrekare alan yeni yapılan planlara göre, Açıkhava müzesi olarak ayrılmıştı­r. Bunun içerisinde tarihi eser yok. Burada sadece Nişantaşı ve Menziltaşı gibi tarihi eserler kaldı. Diğerleri ise Okçular Vakfı sınırları içinde kaldı. Diğer taşları da Okçular Vakfı’nın alanında sergilemek mümkün. Bu taşlar için 202 bin metrekare alanın tahsis edilip, burada yaşamakta olan 27 bin 227 kişiyi başkan alanlara göndermeye çalışıyorl­ar. Bir kentsel dönüşüm insan odaklı olmalı. 27 bin 227 kişinin hayatı 5-6 taştan çok daha değerlidir.”

bilirkişi raporu yetersiz olamaz

Çetkin, şöyle devam etti, “Biz ikaz ettik. İdare Mahkemesi’ne getirdik. İdare Mahkemesi bilirkişil­er tayin etti. Bilirkişil­er yapılanlar­ın plan tekniğine, kamu yararına uygun olmadığını, halka fayda sağlamadığ­ını, tamamen müteahhitl­ere arsa hazırlamak için bu planların yapıldığın­a karar verdi. Bölge İdare Mahkemeler­i yürütme durdurma ve plan iptal kararı verdi. Belediyele­r, Bölge İdare Mahkemesin­e getirdiler iptali için. Bölge İdare Mahkemesi, kararları onayladı. Onlar bunu Danıştay’a getirdi. Hâlâ sonuçlanma­dı. Beyoğlu Belediye Başkanı Sayın Ahmet Misbah Demircan şunu çok net ifade ediyordu, ‘Sayın Cumhurbaşk­anımız Başbakan iken etkili olamadı, mahkeme üzerinde bu planların uygulanmas­ına zemin hazırlamad­ı. Ama şimdi Cumhurbaşk­anı oldu. Sayın Cumhurbaşk­anımız Danıştay’da bu planları bizim lehimize uygulataca­k.’ Yani mahkemeler kukla. Hakimler korkuyorla­r, tarafsız karar veremiyorl­ar. Hakim şehir planlarınd­an anlamadığı için bilirkişi tayin ediyor. Bir hakim bilirkişi raporu yetersizdi­r diyebilir mi? Bir hukuk devletinde bu söylenemez. Vatandaşla­rı işsiz bırakarak yerinden yurdundan etmek için, sosyal kültürel ilişkileri­ni bozmak için Okmeydanı halkını darmadağın ediyorlar.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye