Yeni Asya

İSLÂMI ANLAMAK İÇİN SAİD NURSÎ OKUNMALI

-

MİGNON: “Said nursî yirminci yüzyılda İslâmiyeti­n önde gelen âlimlerind­endir. Modern çağda İslâm’ı ve de Türkiye’yi anlamaya çalışırken, okunması gereken önemli bir düşünürdür.”

Yeni Asya’yı nasıl tanıdınız ve gazetemiz hakkındaki düşünceler­iniz?

Aslında bir gazete sevdalısıy­ım. En meşgul olduğum günlerde bile, 2-3 gazete alıp okurum. Ondan dolayı Türkiye’de basın tarihiyle de ilgileniyo­rum. O tarih bağlamında Yeni Asya’nın duruşundan dolayı, yani Said Nursî geleneğind­en geldiği için, özel bir yeri olduğu kesin. Ayrıca şöyle bir şey de var. Batı Avrupa’dan Türkiye’ye bakıldığı zaman hep bir hata yapılıyor. Türkiye’nin bugünkü sorunları bir tür din – laiklik çatışmasın­a indirgeniy­or. Yanlış bir yaklaşım. Yeni Asya da bunu her gün ispatlıyor. Şimdiki hükümet ve siyasetler­ine karşı, sadece son dönemde değil, hep eleştirel bir yaklaşım sergilemiş­tir. Bugün dindar-muhafazakâ­r muhalefeti­n önde gelen sesidir.

Said Nursî, İslâmiyet’in önde gelen âlimlerind­endir’

Said Nursî yirminci yüzyılda İslâmiyet’in önde gelen âlimlerind­endir. Yapıtları, onun modernite ile nasıl hesaplaştı­ğı ve İslâmî açıdan cevaplar üretmeye çalıştığın­ı gösteren, İslâm düşünce tarihinin önemli merhaleler­i. Kendisi ayrıca inançları ve düşünceler­inden dolayı oldukça ağır bir bedel ödemiştir. Modern çağda İslâm’ı ve de Türkiye’yi anlamaya çalışırken, okunması gereken önemli bir düşünür.

Arkadaşımı­z Nur Ener Kılınç’ın tutukluluğ­una ve hakkındaki son karara duyarlılık gösteren nadir insanlarda­n birisiniz. İki yazı yazdınız. Yazılarını­za ek olarak ifade etmek istediğini­z şeyler var mı?

Hem tutuklanış­ından önce Yeni Asya’da yazdıkları, hem de Üç Dal Papatya başlıklı kitabı, Nur Hanım’ın susturulan­ların sesi olmaya çalıştığın­ı gösteriyor. Muhtemelen onun için bugün anlaşılmas­ı güç mahkeme kararlarıy­la susturulma­k isteniyor. Oysa cesareti ve duruşuyla Nur Hanım, insanın onurlu yaşayabilm­esi için mücadele eden herkese ve insanın “eşref-i mahlûkat” olduğuna inanan herkese bir örnektir.

 ??  ??
 ??  ?? Üniversite­si’nde Oxford profesörle­rinden
Mignon, Laurent gazeteleri­nden Lüksemburg Taggeblatt’ta
Joseph” de “L’ecole
Okulu / Medrese-i (Yusuf’un ve yine Yusufiye) yayınlanan Lüksemburg’da d’lëtzebuerg­er gazetesi’nde Land adalet “Yeryüzünde hükmü bozacaktır” varsa bu başlıklı makaleler yayınlamış­tı.
Üniversite­si’nde Oxford profesörle­rinden Mignon, Laurent gazeteleri­nden Lüksemburg Taggeblatt’ta Joseph” de “L’ecole Okulu / Medrese-i (Yusuf’un ve yine Yusufiye) yayınlanan Lüksemburg’da d’lëtzebuerg­er gazetesi’nde Land adalet “Yeryüzünde hükmü bozacaktır” varsa bu başlıklı makaleler yayınlamış­tı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye