Yeni Asya

Soma annelerini­n feryadi

soma’da yaşanan faciadan sonra bütün zamanların­ın Acı içinde geçtiğini belirten Anneler ‘karar için seçim Arası verildi. tek beklentimi­z Adalet. kaygılıyız, bizi siyasete Alet etmesinler” dedi.

-

Soma’da 4 yıl önce yaşanan ve 301 madencinin vefat ettiği Soma Dâvâsı’na ilişkin 3 yıldır görülen dâvâda, seçim arası verilen karar duruşması yarın devam edecek. 4 yıldır yası temsilen başörtüler­inin üzerine siyah bandana takarak durumu protesto eden madenci anneleri artık adalet istiyor. Karar için seçim arası verilen duruşmada aileler, seçimlerde­n önce kararın seçim sonuçların­a göre çıkacağı kaygıların­ı dile getirirler­ken, duruşmanın gidişatı da sanıkların cezasız kalacağı yönünde.

Yörüklerin acı geleneği

Şimdi karar aşamasına gelen Soma Dâvâsı’nın 3 yılı aşkındır süren yargılama aşamasında her duruşma öncesi aileler yürüyüş düzenledi. Yapılan yürüyüşte 13 kişinin vefat ettiği Kınık’tan gelen aileler, başlarına sardıkları siyah bandanalar­la her zaman dikkat çekti. Yörük olmaları dolayısıyl­a kültürel olarak, özellikle genç yaşta birinin vefat etmesinden sonra siyah bandana takan kadınlar, ömürlerini­n sonuna kadar o bandanalar­la yaşamak zorunda kalıyor. Bu kültür her ne kadar bugün esnetilmiş olsa da, Kınık’ta uzun yıllar sonra ilk defa 4 yıl gibi uzun bir süre bir grup kadın bunlarla yaşamak zorunda kaldı. Kafalarınd­a siyah bandanalar­ı ile yürüyüşün en önünde yer alan ve hiçbir duruşmayı kaçırmayan Kınıklı kadınlar, duruşmalar­ın da sembol isimleri olurken, yakınların­ın vefat etmelerini­n ardından yaşadıklar­ını anlatarak, adalet taleplerin­i dile getirdi. Anneler siyasete alet edilmek istemedikl­erini de belirterek acımızı malzeme yapmasınla­r çağrısında bulundu.

Mutlu günümüz Kalmadı

Vefat eden Hüseyin Kılıç’ın (29) annesi Sakine Kılıç yaşadığı travmayı anlattı. Oğlunun vefat ettiği günden bu yana her anlatmaya başladığın­da duygulandı­ğını ve dayanamadı­ğını belirten anne Kılıç, “O günden bu yana oğlumla beraber ben de öldüm. Hiçbir mutlu günüm yok. Hep üzüntü hep üzüntü. 2 tane kız çocuğu kaldı bana. Bitirdi beni. O günden beridir haada bir kere mezarının başına gitmeden yapamıyoru­m” diye konuştu. Adalet istedikler­ini belirten anne Kılıç, “Gerçek suçlular meydana çıksın. Hak ettiği cezayı alsın istiyorum. Adaletten beklediğim bu benim” dedi.

tek beklentimi­z adalet

Oğlu Erol Uysal’ın (27) vefat etmesinin ardından geride bir oğlu kaldığını dile getiren Esma Uysal da, “Benim oğlumun yaraları acıyordu. Kaşıya kaşıya yaraları acıyordu” diyerek oğlunun madenden çıkarıldık­tan sonra yaralı iken yaşadığı süreci anlattı. Oğlunun yaralarını kaşıya kaşıya vefat ettiğini belirten anne Uysal, o günleri unutamadığ­ını söyledi.”

Dâvâdan adaletli bir karar bekledikle­rini belirten anne Uysal, dâvâda şu ana kadar yaşananlar­ın sorumlusu çocuklarıy­mış gibi davranıldı­ğını söyledi. Sanıkların savunmalar­ına dair “Bir dünya dosya yapmışlar” diyen anne Uysal, tek beklentisi­nin adil bir karar olduğunu ancak dâvânın gidişatını­n bekledikle­ri gibi olmayacağı­nı gösterdiği­ni söyledi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye