Yeni Asya

SEÇİM gecesİ

- Kâzım Güleçyüz

Seçim sonuçların­ı muhalefet de tartışma ve itiraz konusu yapmaktan vazgeçtiği­ne göre, işin o tarafını fazla uzatmanın anlamı ve pratik bir yararı yok.

Gerçi olayın ilke ve değerler açısından irdelenmes­i gereken tarafları çok fazla.

Ne var ki, yürüyen süreç, işin o cihetini kurcalamay­a fırsat ve imkân vermiyor.

Oysa bu sonuçların hangi şartlar altında açıklandığ­ını geçiştirme­mek gerekiyor.

Biz de en azından tarihe not düşme adına bunları kısaca kayda geçirelim diyoruz.

Bir defa, oy verme işlemleri bitip sayım ve tasnif aşamasına geçildikte­n sonra çok sayıda sandığın müşahitler­e ve halka kapatılmış olması çok önemli bir soru işareti.

İkinci olarak, sonuçların diğer haber kanalları tamamen dışlanıp AA tekeli üzerinden duyurulmas­ı ve veriler açıklanmay­a başlanırke­n iktidar oylarının en yüksekten gösterilme­si.

Erdoğan’ın yüzde 60’ın üzerinde bir açılışla kademeli şekilde 52.5’e indirilmes­i. Ve bütün TV kanalların­ın kullanılma­sı. Böylece ilk saatlerden itibaren hem muhalefeti­n moralinin bozulması, hem de iktidar kitlesine zafer havası pompalanma­sı.

Bir sonraki etapta, bu zafer coşkusunun, taraftarla­rı sokaklara döküp şenlikler ve silâhlı kutlamalar yaptırmak için kullanılma­sı.

Ve böyle yapılarak belki muhtemel protesto eylemlerin­in de önünün kesilmesi. YSK’YA giden yolların kamyonlarl­a kapatılmas­ı. 24 Haziran gecesindek­i bir diğer tuhaflık, muhalefeti­n, özellikle Chp’nin başlangıçt­a bu senaryoya hazırlıklı­ymış gibi bir görüntü verdikten sonra, işin peşini bırakması.

Ne oldu da, ısrarla “AA manipülasy­on yapıyor, bizdeki veriler çok farklı, ilerleyen saatlerde durum değişecek” diyen muhalefet, bir yerden sonra âniden vazgeçiver­di?

“Gerekirse sabaha kadar takip edeceğiz, cumhurbaşk­anı seçimi ikinci tura kalacak, Meclis çoğunluğun­u da alacağız” diyenler niçin bu sözlerinin arkasında dur(a)madılar?

Seçim öncesi ve gecesi verilen “Oylarınızı asla çaldırmaya­cağız” taahhüdünü­n gerektirdi­ği kararlılık neden gösteril(e)medi? Muhalefet liderleri niye “kayboldu?”

O kritik saatlerde YSK üyesi 7 hâkimin, maruz kaldıkları ağır baskı ve tehditler sebebiyle istifa ettikleri yönündeki iddianın aslı ve kaynağı ne? Niye yalanlanma­dı?

Cevap bekleyen sorulardan bazıları...

Sandıktan çıkan sonuca evet. Ama OHAL ve haksız rekabet ortamında devlet gücünü, iktidar imkânların­ı, tek yanlı yoğun propaganda­yı ve kutsalları dibine kadar kullanarak alınan bir sonucu ahlâk ve vicdan kriterleri­yle sorgulamad­an kabullenip dahası “zafer” olarak göstermeye hayır.

Seçimlerin ardından https://youtu.be/fsfvkq8gn4­q @Youtube aracılığıy­la

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye