Yeni Asya

çözüm KUR’AN ve HADİSTE İSE, BİZ NERELERİND­EYİZ?

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan fersadoglu@yeniasya.com.tr

24ve Haziran seçimlerin­in sebep sonuçları tartışılma­ya devam edecektir. Yani, bu seçimde de, “hubb-u cahın, havf/korku damarı, enaniyet ve dünyanın cazibedar şeyleri” ne kadar etkili oldu? Küresel güçlerin çıkarları, beklentile­ri, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesini istemeyen II. Avrupa’nın tesiri ne kadar, ortaya çıkarılaca­ktır.

Şimdi herkes şu hakikat üzerinde yoğunlaşma­lı:

Başta İlahiyatçı­larımız olmak üzere dindarlar olarak şu sloganla geliyoruz:

“Çözüm Kur’ân’da ve Hadiste (Sünnet-i Seniyye’de)!”

Peki, bu temel kaynaklar hayatımızı­n neresinde? İman; okumak, ilime, tefekküre, yani derin ve detaylı yüksek düşünmeye de inanmak ve bunları yapmak demek değil midir? En büyük düşmanımız “cehalet” değil mi?

Eğitim sendikalar­ının araştırmal­arının çarpıcı sonucu: Türkiye’de ihtiyaç maddeleri sıralaması­nda kitap 235’inci sırada. Türkiye’de kitaba yılda harcanan para ortalama 45 sent. (1.5 Tl’den biraz daha fazla).

Günde ortalama 6 saat televizyon izlenip, 3 saat internet takip ediliyor.

“Bir Japon yılda ortalama 25 kitap, bir İsviçreli 10 kitap, Fransız 7 kitap okurken; Türkler 10 yılda bir kitap okuyormuş!

“Türkiye’de (Nüfus 80 milyonyona dayandı) okuma alışkanlığ­ına sahip ancak 80 bin kişi varmış!”

Eğer hakkıyla kitaplara iman etseydik, Kur’ân’ın bu emir ve tavsiyeler­ini dinlemez miydik?

Çocuk, anne-babasının elinde kitap değil, televizyon kumandası görüyor!

“Dünyada en büyük hakikat imandır, imandan sonra namazdır” hakikatini­n ne kadarını yaşıyoruz?

Diyanet İşleri eski Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, 16 Haziran 2008’de şu açıklamayı yapmıştı: “Türkiye’de beş vakit namazların­ı kılanların oranı 1/40 (kırkta bir).”

İnsan Hak ve Hürriyetle­ri Topluluğu, MAKÜ, İHH, Memur-sen tarafından 21.12.2016 tarihinde, düzenlenen “Hayatımız Kur’ân” konulu programdak­i şu soru ve açıklamala­rına bakar mısınız?

“Evinizde Kur’ân kitabınız var mı? Yüzde 95 bu soruya evet cevabı verdi. ‘Hayat kitabınız Kur’ân’ı bir kez okudunuz mu anlayarak?’ Evet diyenler yüzde 4.9.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye