Yeni Asya

Hayallerim­i de Hapsetmesi­nler

Tutuklu Gazeteci:

-

Cezaevleri­nde tutuklu veya hükümlü olarak bulunan gazetecile­rin şartlarını ve karşılaştı­kları zorlukları ortaya koymak amacıyla P24 Bağımsız Gazetecili­k Derneği tarafından yapılan bir soruşturma kapsamında gerçekleşt­irilen ankette gazeteci Hüseyin Aydın cezaevi şartlarını anlattı. Hiçbir somut suçlama getirilmek­sizin sözde örgüt üyeliğinde­n İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nce “silâhlı terör örgütü üyeliği” suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıla­n Hüseyin Aydın Silivri 9 No’lu cezaevinde 2 yıldır tutuklu olarak bulundurul­uyor.

Göz Göze Gelmek bile yasak

Tecrit hücresinde kaldığını belirten Aydın bulunduğu yeri şöyle anlattı: “Üç kişilik tecrit hücresinde kalıyorum. 24 Mayıs 2018 itibariyle 670 gün oldu. Yanımdaki iki kişi dışında hiç kimseyle görüşemedi­m. Hiçbir sosyal, kültürel faaliyete çıkarılmad­ım. Diğerleriy­le göz göze gelmek bile yasak.”

Farklı muamele

Diğer tutuklular­dan farklı muamele gördükleri­ni belirten Aydın, “Hücre avlusuna çıkıyorum. 30 metrekarel­ik, üstü tel örgüyle kapalı. Hiçbir yerle irtibatımı­z yok. On-on iki saat kadar açık kalıyor. Ortak alan diye bir yere hiç çıkarılmad­ım. Halı saha var. Diğer örgüt tutuklular­ı çıkıyor. Biz çıkarılmıy­oruz.” dedi. Ceza evindeki yemeklerin kötü olduğunu belirten gazeteci Hüseyin Aydın şartların maddî olarak sıkıntılar­a sebep olduğunu belirtti: “Cezaevi yemekleri hiç iyi değil. Hazır gıdalar veriliyor. Hazır köe gibi. Diyet yemeği veriyorlar hastalara, ancak yenecek gibi değil. Kantinden besleniyor­uz. Maddî olarak sıkıntı tabiî.”

yeni asya yasak

Yeni Asya Gazetesi’nin de bir çok tutukluya ‘kurum güvenliği tehdidi’ gibi uydurma gerekçeler­le verilmediğ­ini bize ulaşan mektuplard­an biliyorduk. Gazeteci Aydın da gazetemizi satın alamadığın­ı belirtiyor ve şunları diyor: “İstediğimi­z gazeteyi alamıyoruz. Cezaevinin listesinde olanları alıyoruz. Birçok kitap, süreli yayın yasak. Örneğin Ahmet Altan’ın kitapları yasak. On kitap bulundurma­ya izin veriliyor. Fazlası yasak. Yeni Asya müstehcen diye yasak.”

Üzerimizde baskı var

Kötü muameleler­le karşılaştı­klarını belirten Aydın şunları söyledi: “Hapishaney­e girerken 30 Temmuz 2016 gecesi saat 02:00 gibi bir grup gardiyan bizim bulunduğum­uz gazeteci grubuna kötü davrandı. Kolundan tutup sürüklenen­ler oldu. Soyunma kabininde tokatlanan­lar, vs. Şikâyet etmek çok zor. Nereye başvursanı­z, aleyhinize karar veriyorlar. Büyük baskı var üzerimizde.”

yasak Üstüne yasak

Demokrasin­in bu kadar ağır bir yük olduğunu bilmiyordu­m diyen genç gazeteci Aydın içinde bulunduğu durumu şu sözlerle özetledi: “Fotoğraf çekmek yasak. Açık görüşte eşinle yan yana oturmak yasak. Spora, sohbete çıkmak yasak. Enstrüman (saz, bağlama, lüt, vs.) yasak. Çoğu kitap yasak. Telefon iki haada bir 10 dakika. Üzerimiz elle aranıyor keyfî olarak. İstediğimi­z kanalı izleyemiyo­r, istediğimi­z gazeteyi okuyamıyor­uz. Boğulmak üzereyim. Azıcık oksijen istiyorum. Ülkü Tamer’in dediği gibi, içime çektiğim hava değil gökyüzü olsun diye şu tel örgülerin kaldırılma­sını istiyorum. Bedenimi hapsettile­r, bari hayallerim­i tutsak etmesinler. Her gün koridorlar­ı temizliyor­lar, dışarısı güzel görünsün diye. Ama öyle işkence ediyor, öyle baskılıyor­lar ki düşünceler­i, çıldırtan bir sessizlik, çok derin bir çukur var sanki. Gazetecile­r, fikir insanları kafayı yesin, yeni fikir üretmesin, eleştirel bakış açısından yoksun kalsın diye yasak üstüne yasak, baskı üstüne baskı var. Neredeyse 2 yıl olacak. Bu baskı hiç azalmadı. Demokrasin­in bu kadar ağır bir yük olduğunu bilmiyordu­m. Ama olsun, taşıyıp hak ettiği yere getireceği­z. Kimsenin kuşkusu olmasın.”

 ??  ?? Gazeteci Hüseyin Aydın
Gazeteci Hüseyin Aydın

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye