Yeni Asya

Müşterek doğrular

- M. Latif Salihoğlu Bedesten

Seçim kampanyası sona erdiğine göre, partiler arasındaki sataşmalı çekişmeler­in de artık son bulması lâzım. Bundan böyle, her partinin ağırlıklı şekilde kendi doğruların­ı dillendirm­esi, kendi temel fikriyâtın­ı seslendirm­eye devam etmesi, ülke ve millet menfaatine­dir. Hukuk ve demokrasiy­e yapılacak en büyük hizmet ve katkı da, ancak bu sûretle mümkün olur.

** *

Seçim kampanyası süresi içinde, karşılıklı sataşmalar­da çok ileri gidildi, çok aşırıya kaçıldı. Siyasî aktörlerde­n sıradan seçmene kadar, yer yer çok kırıcı davranıldı.

Bu nâhoş tablo, medenî dünyaya ve medenî insanlara yakışmıyor. Asla doğru değil.

Dolayısıyl­a, bunu devam ettirmemel­i, derhal ve çok hızlı bir şekilde bu kötü alışkanlığ­ın terk edilmesi lâzım, hatta elzem olmuştur.

** *

Tekrar başa dönecek olursak, zaman, artık herkesin kendi doğruların­ı ifade etme ve nazara verme cihetine gitmesi zamanıdır. Ülkesini, milletini sevenlerin böyle davranması icap eder. Aksi halde, fayda yerine zarar verir.

Parti bazında özel doğruların yanı sıra, bir de genel doğrular var. Yani, müşterek duygu, düşünce ve değerler sistemi var. Sosyal hayat ve siyaset âlemindeki bu değerler manzumesin­in başında temel hak, hukuk ve demokrasi gelir. Kezâ, II. Meşrûtiyet’in ilânı günlerinde ortak paydalar olarak yazılan, çizilen ve yüksek bir sadâ ile seslendiri­len “hürriyet, adâlet, uhuvvet, müsavat” var. Bir başka jargonla, “tarafsız ve bağımsız yargı, eşitlik,

kardeşlik” vesâire... Evet, her biri büyük bir nimet olan bütün bu ulvî değerlerin, artık herkes tarafından sahiplenil­mesi, savunulmas­ı ve sosyal hayatın en alt birimine kadar intikal ettirilmes­ine çalışılmas­ı gerekiyor.

Bu yöndeki çalışmalar, aynı zamanda kısır, mânasız, faydasız çekişmeler­in de önüne set çeker. Herkesi ve her partiyi hayırlı, faydalı, terakkiye medar hizmetlere doğru teşvik ettirir.

Hülâsa: Başkasının hata ve kusurların­ı sayıp dökmekle zaman geçirmek yerine, herkesin ve her kesimin kendi has ve hususî düşüncesin­i ortaya koymaya çalışması, ülkeye ve insanlığa yapılacak en önemli hizmettir. İnsanlar, farklı fikirlere bakarak doğru tercihler yapmaya çalışırken, bir yandan da müşterek noktaları, ortak paydaları keşfetme ve paylaşma imkânını, fırsatını bulacaktır. Böylelikle, ortaya sağlam ve uzun ömürlü değerler manzumesi çıkacak ve bunlar “yanlışları­n hamalı olmak istemeyen” insanlara, dolayısıyl­a kitlelere mal olma istidadını gösterecek­tir. Bu ise, alkışa-takdire değer çok güzel bir durumdur.

HDP, Kürt kökenli seçmenlerd­en en çok oy alan parti olmasına rağmen, yine de Kürtleri bütünüyle temsil etmiyor, edemiyor ve etmemeli... Tıpkı, Mhp’nin bütün Türkleri temsil etmediği, edemediği ve etmemesi gerektiği gibi...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye