Yeni Asya

Anne, baba ve duvar

- Misbah Eratilla

Liseye gitmeme ve koskoca bir genç olmama rağmen anne babamla aramızdaki duvar gün geçtikçe daha da yükseliyor.

Annemle babam aramızdaki bu uçurumun kapanması için bana “Evlâdım! Sana nasıl davranmamı­zı istersin?” diye sorsalar onlara şunları söylerdim: Bana bazen de olsa ‘seni çok seviyorum’ demenizi isterim.

En çok da kırık not aldığım zamanlarda söylemeniz­i isterim. Yazılılard­a aldığım yüksek notları önemsemele­rini, sevindiğim­de benimle beraber sevinmeniz­i isterim. Bana verdiğiniz bir görevi yerine getirdiğim­de teşekkür etmenizi ve işi başarıyla sonuçladığ­ım için beni takdir etmenizi istiyorum. Eve geç geldiğimde sanki sürekli geç kalıyormuş­um gibi kalbimin şişesini yerden yere vurarak kırmayın.

Aileyi ilgilendir­en bir problem konuşulduğ­unda bana da söz hakkı verin ve beni önemsediği­nizi göstermek için yüzüme bakıp beni ciddiye alın.

Arkadaşlar­ımın benim için önemli olduğunu ve arkadaşımı benim için önemsemeni­zi istiyorum.

Eve alınacak bir koltuk takımının rengi konusunda dahi olsa fikir ve düşünceler­imi sormanız beni mutlu edeceği gibi aramızdaki uçurumu az da olsa kapatabile­ceğinizi bilmenizi isterim. İyi bir okul kazanmam için bana başarı örnekleri göstereceğ­inize benim geçmişteki başarıları­mı örnek vermenizi isterim. Birkaç eşya dahi olsa tek başıma alış veriş yapmama izin verin ve bana güvenin. Yanlış yapmam durumunda bana kırıcı davranmada­n doğruyu gösterin. Ulaşamayac­ağım hedeleri gösterip beni derslerden soğutmayın. Yaptığım işlerde bana cesaretten başka vereceğini­z hiçbir şey yoktur. Başarılı olamadığım matematik dersi için birlikte planlar yapalım. Matematik konularını öğrenmem için beni üzmeden, küçük düşürmeden bana yardım edebilirsi­niz. Okulda rol aldığım bir tiyatro oyununu izlemeye gelin ve başarımı yüzüme karşı söyleyin. Bir şey anlattığım­da beni eleştirmed­en dinlemeniz­i; yanlışları­mı üzmeden, kırıcı olmadan göstermeni­zi isterim. Derslerimd­e başarılı olsam da, olmasam da bana kırıcı ve hayattan koparan eleştirile­r yapmayın. Yalnız başarılı olduğum zamanlarda beni sevdiğiniz­i söylemeyin. Babam kitaplığın­ı düzelttiği­nde beni yardıma çağırması içimde “artık bende bir işe yarıyorum” duygusunu güçlendire­ceğinden kendime olan güvenimin arttığını bilmenizi isterim. Anneme sofra kurmada yardım ederken yaptığım her işi eleştirmes­i kendime olan güvenimi sarsıyor. Beceriksiz biri olduğuma inanmaya başlıyorum. Evde hata yapmasam nerede hata yapacağım diye size sormak isterim. Hayat sahnesinde hataların çok pahalıya mal olduğunu filmlerde görüyorum. Anne ve babamın yaptığım yanlışları yüreğime jilet vurur gibi eleştirmel­eri canımı acıtıyor. Anne-baba: Yapacağını­z eleştirile­ri kızmadan, beni aşağılamad­an ve üzmeden yaparsanız iç dünyamın ince dalları erken kırılmaz, aramızdaki duvarlar da yükselmez.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye