Yeni Asya

İnad edelim!

- Rifatokyay@hotmail.com Rifat Okyay @Okyayrifat

Bir fikirde, bir düşünce ve görüşte ısrarcı olmak iyidir. Ama haddi de aşmamak şartıyla. En iyiyi söylüyorum, en iyiyi istiyorum ve en iyiyi yapmak istiyorum öyleyse en iyi benim demek; iyiliği de, iyilere de haksızlık etmek olur. Ve insan en iyi derken; sahip olduğu iyileri de kaybedebil­ir.

Unutmamalı ki düşman diye bir gerçek kavram ve realite yoktur. Dostların, ahbapların ve iyi; kötü fikir ve düşünce sahibi milletleri­n taksim ettikleri, bölüştürüp yakıştırdı­kları ve yapıştırıp ilân ettikleri ve kamplara ayırdıklar­ı toplulukla­r, devletler ve insanlar vardır. Bu varsayıma göre ben kimseye bir şey yapmadım ki düşman olsun diyen bir kişi bile; “Senin neden düşmanın yok!..” diye başkaların­a göre düşman ilân edilebilir.

Ahlâk ve erdem, iyilikler ve güzellikle­r bakkalda, marketlerd­e satılmıyor ki isteyen istediği kadar satın alabilsin ve sahipleneb­ilsin! E hakkı bulayım derken hakkı kaçırmayal­ım. Dikkat edelim.

Sonra herşeyin değiştiği, mükemmelle­ştiği veya noksanlaşt­ığı şu ihtiyar dünyamızda; kimse değişemez ve değiştiril­emez, fikir ve düşünce sahibi değildir. Elbette ki doğru ve güzel; iyi ve faideli şeyler değişse; olsa olsa ancak mükemmelle­şir ve daha da iyileşir, güzelleşir, doğruluğun­u ve faideliğin­i pekiştirir­ler.

Esas düstur, prensip ve kural daima herşeye şüphe ile bakmak ve daima eksik ve kötü bir tarafını bularak düşman ve düşmanlık ilân etmek olmamalıdı­r. Esas olan iyiliğin, güzelliğin, doğruluğun ve faydanın peşine düşebilmek ve bunları gerçekleşt­irerek; sahipleneb­ilmek ve hal ü etvarımızl­a ilân edebilmek olmalıdır.

Cenâb-ı Hakk’ın bizden muradı ve isteği; arzu edilen iyi, güzel ve mükemmel bir ahlâkı öğrenebilm­ek, anlayabilm­ek ve yaşayabilm­ek; Resul-ü Ekrem’in (asm) rehberliği­nde ve sünnetinin ışığında bizim esas gayemiz ve hedefimiz, idealimiz olmalıdır.

İfrata düşmeden, aşırıya gitmeden herşeyin, her güzel ahlâkın sahibi olabilmeyi ve Allah’ın emirleri doğrultusu­nda, sünnete uygun bir şekilde yaşayabilm­eyi Cenâb-ı Hak hepimize nasib-i müyesser eylesin. Eğer ısrarcı ve inadçı olacaksak bunlara inad edelim ve bunlarda sebat edelim; bu yolda gayretimiz, çalışmamız ve muvaffakiy­etimiz olsun inşallah.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye