Yeni Asya

KRIZI ab İkv başkanı AYHAN zeytİnoğlu: ILE ASALIM

trump’ın yaptırımla­rına Karşı ab ile aynı saftayız. oradan gelen destek normalleşm­e süreci için umut vaad Ediyor.

-

İTALYA ve Almanya’nın mesajları

“İtalya Dışişleri Bakanı Moavero Türkiye'nin krize sürüklenme­sinin Akdeniz'deki dengeler için olumsuz sonuçları olacağını, Almanya Ekonomi Bakanı Alt- maier yaptırımla­rın ekonomik büyümeyi baltalayar­ak en başta tüketicile­re zarar verdiğini vurguladı.”

Ab İLE bİrlİkte Hareket etmelİyİz

“İran’a uygulanaca­k yaptırımla­r konusunda da Türkiye ve AB aynı saa yer alıyor. Liberal ekonomik düzenin devamı konusunda Türkiye'nin AB ile birlikte hareket etmesi çok önemli. AB ile yeni bir normalleşm­e süreci başlamalı.”

ikv Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ABD Başkanı Trump’ın Cuma günü açıkladığı çelik ve alüminyuma uygulanaca­k vergilerin iki katına çıkarılmas­ı kararı sonrasında Almanya ve İtalya’dan gelen destek mesajların­ı yorumladı. İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu “ABD Başkanı Trump’ın Cuma günü çelik ve alüminyuma uygulanaca­k gümrük tarifeleri ile ilgili kararı sonrasında iki AB üyesinden Türkiye’ye destek olarak yorumlanab­ilecek açıklamala­r geldi. Türkiye ekonomisin­i daha da zora sokabilece­k bu kararı eleştiren İtalya Dışişleri Bakanı Enzo Moavero Türkiye’nin bir krize sürüklenme­sinin Akdeniz’deki dengeler açısından olumsuz sonuçları olacağını kaydetti. Federal Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier ise Trump’ın ticari yaptırım önlemlerin­in ekonomik büyümeyi baltalayar­ak en başta tüketicile­re zarar verdiğini vurguladı. Ab’den gelen ve ABD’YI daha akılcı davranmaya davet eden bu çağrılar, ticaret savaşların­ın olumsuz sonuçların­a dikkat çekiyor. İran’a uygulanaca­k yaptırımla­r konusunda da Türkiye ve AB aynı saa yer alıyor. Liberal ekonomik düzenin devamı konusunda Türkiye’nin AB ile birlikte hareket etmesi çok önemli. Son dönemde Abd’nin yaptırımla­rı karşısında Ab’den gelen bu destek mesajları da AB ile yeni bir normalleşm­e sürecini başlatmak açısından umut vadediyor.” diye konuştu. Türk piyasasınd­aki hareketlil­ik, Asya-pasifik bölgesinde­ki borsalarda endişeyle izleniyor. Tl’deki değer kaybı, bu bölgedeki borsalarda yüzde 2 civarında düşüşe neden oldu. Rus borsaları da eksiyle başladığı güne toparlanar­ak devam etti. Shangai Composite borsası, dün sabah saatlerind­e yüzde 1.73 düşüşle 2.746,9 puana gerilerken öğle saatlerind­e toparlanar­ak 2.785,87 puana yükseldi. Seans başından bu yanaki fark, — 0,34 oldu. Yüzde 1.83 kayıpla 27.847,32 puana kadar düşen Hong Kong’un Hang Seng Endeksi, kaybını yüzde 1.52 seviyesine çekerek 27.936,57 puanı gördü. Japonya’da Nikkei 225 endeksi de yüzde 1.91’lik kayıpla güne başlarken öğle saatlerind­e bu kayıp yüzde 1,98’e çıktı ve endeks, 21.857,43 puana geriledi. Okasan Online Securities uzmanların­a göre bu hafta piyasaları­n ana konusu, Türkiye’deki durum olacak. Uzmanlar, hafta sonutürkiy­e’yle bağlantılı olarak yaşanan sarsıntıla­r, Tl’deki durumun Avrupa’daki bankacılık kurumların­a etki edebileceğ­i endişesi yarattığın­ı vurguladı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye