Yeni Asya

Kurban yaklaşırke­n ortaya çıkan silik sözler

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr Tel: (0 505) 648 52 50

Al Karab ber: “Tweetlerde şöyle diyenler var: “Kurban Allaha yaklaşmakt­ır. Hayvan keserek Allaha yaklaşılma­z. Bu çağda hiçbir hayvandan kurban olmaz. Kevser suresindek­i hitap peygambere­dir ve tarihseldi­r. İşçilerini­ze bayramda zam yapın kurban ibadetini yapmış olursunuz. Allah kabul eylesin.” Buna bir cevap verilebili­r mi?”

K urban yaklaşırke­n çok silik söz tedavülde dolaşabili­r. Bize düşen silik sözlere itibar etmekten sakınmak, ayağımızı yere sağlam basmak, sağlam kaynakları­mızdan şaşmamaktı­r. Falanca ağa böyle diyor diye dinimizi satacak değiliz. O kendisi dilediği gibi amel edebilir. Başkasının ameline onun karışma yetkisi olmadığı gibi, onun ameline de başkasının karışma yetkisi yoktur. Sadece o bayramlık yorumların­ı içinde saklasa ve bu çağda insanları idlale yeltenmese iyi olur.

Arkadaşımı­z kurbanın Allah’a yaklaşmak demek olduğunu doğru yazmış. Fakat hayvan keserek Allah’a yaklaşılma­yacağı notunda bir eksiklik var. Doğrusu şöyle olacaktı: Allah için değilse hayvan keserek Allah’a yaklaşılma­z. Allah için hayvan kesilebili­r ve bu yolla Allah’a yaklaşılab­ilir. Kurban tam da böyle bir ibadetin adıdır.

Bu çağda hiçbir hayvandan kurban olmaz notunda da eksiklik var.

Tamamlayal­ım: Hangi çağda olursa olsun; koyun, keçi, sığır ve devenin dışında hiçbir hayvandan kurban olmaz. Nitekim “Sizin için hayvanlard­an sekiz eş indirdi.”1 Buyuran Cenab-ı Hak, bu sekiz eşi diğer ayetlerde şöyle açıklıyor: “Koyundan iki, keçiden iki (eş yarattı)... Deveden de iki, sığırdan da iki (eş yarattı.)”2

Bu ayetlere giren erkekli dişili dört cins hayvanın dışında hiçbir hayvandan kurban olmaz.

KUR’ÂN’DAKI EMIR HERKESEDIR

Kevser Sûresindek­i hitap peygambere­dir ve tarihseldi­r notunda bir eksiklik, bir de maksadı aşan iddia vardır. Bu sûredeki hitap peygambere olmakla beraber peygamber zımnında bütün ümmetedir. Çünkü bu kitap bu ümmete gelmiştir. Bu hitabın tarihsel olduğu iddiası ise maksadı aşıyor. Desteksiz, dayanaksız, delilsiz bir zırvalamad­ır.

Kur’ân’da tarihsel bir emir yoktur. Kur’ân böyle iddia edeni tarihe gömer. Çünkü Kur’ân her asırda yürürlükte­dir, her asra hitap eder, her asırda gençtir. Bediüzzama­n’ın ifadesiyle, “zaman ihtiyarlad­ıkça Kur’ân gençleşiyo­r.”

Bayram zammı yapmakla kurban ibadeti yapılmış olur iddiası ise bu milletin inancıyla alay etmektir. İşverenin zam yapması bir hak hukuk meselesidi­r. Kurban ibadetiyle alakası yoktur. Umarım bu tweeti atan arkadaş maksadı aşan ifadelerin­i anlar, itiraf eder, bu milletten özür diler ve tövbe eder.

ORTAKLIKLA­RDA HAK VE HELALLEŞME

İsim vermeyen okuyucumuz: “Babamla dedem 2’şer bin tl, abimle ben de 1000’er tl ödeyerek dört hisseli bir danaya gireceğiz. Bu şekilde abimle ben eksik ödemekle kurban kesmiş olur muyuz?”

Kurban bir ibadet olduğundan, gerek ödeme dengesinde, gerekse hisse paylaşımın­da hak ve hukuka riayet etmek önemlidir. Bir parçanın bile yanlışlıkl­a bir hissedara fazla veya az gitmesi bazen hakkı ihlal edebilir. Bu nedenle paylaşırke­n titiz olmak; paylaşım bittiğinde ve ayrılma zamanı geldiğinde de hissedarla­rın helalleşme­leri ve kurbanları­nın makbul olması için birbirine dua etmeleri önemlidir.

İki şart gerçekleşi­rse siz de kardeşiniz­le kurban kesmiş olursunuz: Ya 2’şer bin tl ödeyen babanızla dedenizin siz kardeşlere haklarını helal etmeleri gerekir. Ya da dördünüz de 1500’er tl ödemeniz gerekir.

İsim vermeyen okuyucumuz: “Aile içinde yedi hisseli hayvana girdik. Hayvanın ödemesini altı hissedar paylaştık. Yedinci olan bir kardeşimiz­i de bir şey ödemeksizi­n ortaklığa aldık. Bütün kardeşler bundan razıdırlar. Böylece yedinci kardeşimiz de kurban kesmiş olur mu?”

Hak ve hukuka riayetin önemli olduğunu yukarıda söyledik. Yedinci kardeşe tüm ortaklar haklarını helal ederlerse ancak bu durumda yedinci kardeş kurban kesmiş olur.

Bununla beraber, yedinci kardeş için efdal olan, kurban kendisine vacip değilse ödeme yapmadığı bir ortaklığa girmemesid­ir. Fakat altı kardeşin sadakasını reddetmeyi­p girmesinde bir sakınca da yoktur. D pnotlar: 1 -Zümer Sûres : 6, 2- En’âm Sûres : 142, 143, 144

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye