Yeni Asya

Birkaç günlük “seri yazı” yazmak ister miydiniz?

- Orhan Güler

Şahsen birkaç bölüm(lük) de olsa“kitap”adayı seri yazılara büyük ehemmiyet atfediyoru­z! Bunda elbette, bu tür yazıların gerek muhteva (bilgi+yorum) gerekse üslûp noktasında uzun uzadıya üzerinde “kafa yorularak”hazırlanma­sının payı var...

Cidden, bir yazının kaleme alınması dahi yazarını epey meşgul ederken günler veya haftalar sürecek bir seri yazının verdiği/vereceği zihnî ve fizikî yorgunluğu hesap etmek kolay olmasa gerek. Sırf bu sebeple bile seri yazı müellileri­nin gayretleri­ni yâd etmek boynumuzun borcudur!

Anladınız her hâlde, 2017 yılıyla ilgili notlarımız­da sıra “seri yazı”lara geldi.

Müsaadeniz­le hemen enteresan bir“veri”yle başlayalım: Yanlış hatırlamıy­orsak 2016 yılı daha verimli geçmişti gazetemizd­eki “seri yazılar” bakımından. (İçinde bulunduğum­uz 2018 de öyle geçiyor gibi. “Maşallah!” diyoruz tabiî…) Bu “verimsizli­k”te OHAL’IN getirdiği moralsizli­ğin rolü olabilir mi, diye düşünmedik değil! Peki bu yıldaki “bereket” neyin nesi dersiniz?“İsmen”bile olsa OHAL’IN kalkma ihtimalini­n önce belirmesi ardından da gerçekleşm­esi(!)“fikir adamlarımı­z”a bir“rahatlama”mı getirdi acaba? Belki, ama pek emin olamıyoruz...

DERLEMEDEN TE’LIFE…

Ve işte, herhangi bir kitaba kaynak veya bölüm olabilecek evsafta 2017 yılı seri yazıları (yazarlara göre alfabetik sırayla):

(Ara not: “Gezi” yazıları değerlendi­rmemiz inşallah başka bir yazıya!)

*Caner Kutlu’dan “Emek ve ittihad,”“evrenselle­şmek, medenîleşm­ek, cemaatleşm­ek” ile “Öğretmeni yenen ‘talebe!’”

*M. Said Zeki’den“hâkim ve savcılar cesur ve tarafsız olmak mecburiyet­indedir!;” Mehmet Bilgin’den “Bediüzzama­n’dan talebeleri­ne,”“risale-i Nur’da tevafuk ve tevafukat-ı gaybiyeler”ile“said Nursî’nin gözüyle Isparta;” Mehmet Çetin’den “‘Zülfikar’ yazıları;” Mustafa Eren Bozoklu’dan“medresetü’z-zehra okumaları; ”Mustafa Özbek’ten“by-lock;”naci Tepir’den “İdeal öğretmen”ile“yanlışta ısrar artık yeter!”

*Rifat Okyay’dan “Sarık konusuna gelince;” Risale-i Nur Enstitüsün­den “Yeni eğitim öğretim müfredatı taslağı.”

*Şemsettin Çakır’dan “Eğitim ve Ashab-ı Suffa;” Şerif Yılmaz’dan “By-lock” ile “Bylock’un iç yüzü ve gerçekler…”

VE KÜÇÜK NOTLARIMIZ!

Şimdi de adı geçenler hakkındaki sair bilgileri hatırla(t)maya ne dersiniz?...

*Caner Kutlu’nun seri yazıları bu yıl da (2018) devam ediyor—yani bitmedi gibi!

*Mehmet Bilgin’in“derleme”türündeki kıymetli araştırmal­arı“elif”ilâvemizde fasılalarl­a neşredildi.

*Naci Tepir’in ne zaman başladığın­ı tespit edemediğim­iz(!) çok uzun soluklu “Yanlışta ısrar artık yeter!” seri yazısı Eylül 2017’de sona ererken—ki toplam 107 yazıydı—onun peşi sıra başlayan “İdeal öğretmen”i de bu yıl (Ocak 2018) bitti.

*Risale-i Nur Enstitüsü imzalı seri yazının aslı bir “rapor”du ve “iktibasen” yayımlandı.

*2017’nin aktüel mevzuu “By-lock” idi ki Mustafa Özbek ile Şerif Yılmaz’ın mevzuyla alâkalı araştırmal­arı “tam zamanında” kıvamınday­dı!

*Burada “seri yazı” olarak not ettiklerim­iz çoklukla yazarlarım­ızın (meselâ Caner Kutlu, M. Said Zeki, Mehmet Çetin, Naci Tepir, Rifat Okyay, Şemsettin Çakır) kendi “köşe”lerinde peşpeşe yazdıkları­ndan ibaretti.

Vesselâm!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye