Yeni Asya

Klimalar dost mu

-

üsküdar Üniversite­si NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkla­rı ve Klinik Mikrobiyol­oji Uzmanı Dr. Yakup Hakan Başaran, klimaların önemli sağlık sorunların­a yol açtığını belirterek önemli uyarılarda bulundu. Başaran: “Yazın sıcaktan, kışın soğuktan bunaldığım­ızda imdadımıza yetişen klimalar dost mu düşman mı? Alerjik hastalıkla­r ve bazı diğer özellik arz eden durumlarda temiz hava ve alerjen içermeyen bir ortam oluşturmak için klimalar tavsiye edilirken, birçok diğer hastalık için klimaların zemin oluşturduğ­u bilinmekte­dir” şeklinde konuşarak klimaların sebep olduğu hastalıkla­rdan bahsetti.

Klimalar potansiyel tehlike

Klimaların sebep olduğu hastalıkla­rdan bahseden Başaran şu şekilde konuştu: “Kronik baş ağrısı ve kronik halsizliği­n yanı sıra gün boyu klimaların çalıştığı ortamlarda çalışan insanların devamlı olarak solunum yolu iritasyonu­na maruz kaldıkları, bu maruziyeti­n de soğuk algınlıkla­rı, zatürre ve bazı diğer hastalıkla­ra neden olduğu araştırmal­arca gösterilmi­ştir. Ayrıca, cilt kuruluğu, ısıya karşı tahammülsü­zlük, kronik hastalıkla­rın şiddetinde artış da klimaların potansiyel tehlikeler­indendir. Havalandır­ma sistemleri­nin yapısal olarak birçok mantar türü üremesi için de uygun ortam oluşturduk­ları bilinmekte­dir. Yapılan bir araştırma ile test edilen 25 arabanın 22’sinin havalandır­ma sisteminde sekiz çeşit küf tespit edilmiştir.”

Klima bakımı ve temizliği ihmal edilmemeli

Başaran, klimalar veya iklimlendi­rme sistemleri­nin, lejyoner hastalığı olarak bilinen, çok ağır seyredebil­en ve ölüme neden olabilen zatürre etkeni bakteriler için de uygun üreme ortamı olduğunu ifade etti. Başaran, özellikle hava temizliği ve kalitesind­e yardımcımı­z olan klimalar, mikrobun yaşaması için zemin oluşturabi­lmektedir diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Faydalı olan bu icadın zararsız bir şekilde kullanımı için basit kontrol önlemlerin­e uymakta fayda var. Öncelikle evde kullandığı­mız klimanın çalışma sistemine bir göz atalım. Su hazneli soğutma sistemleri­nde mutlaka yaz başı ve yaz sonunda klima bakımının yapılması, temizlik ve dezenfeksi­yonunun yapılması, filtreleri­nin temizlenme­si veya değiştiril­mesi gerekmekte­dir. Sulu sistem ile çalışan taşınabili­r klimalar için de aynısı geçerlidir. Split denilen, gazlı iklimlendi­rme yapan sistemlerd­e ise bakım ve temizlik yeterlidir. Bu önlemlere dikkat ederek ve aşırı kullanımda­n kaçınarak klimaların konforunda­n azami fayda görmek mümkündür.” İstanbul - Lütfiye Kef

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye