Yeni Asya

Öğretmenle­r meb’den adalet bekliyor

meb’in atama ve yer değiştirme konusunda öğretmenle­ri mağdur ettiğini Belirten aes, “Bakanlık âdil olmalı” dedi ve çözüm önerileri sundu.

- zorlu bölgelere Maddi teşvik Haber Merkezi

Milli Eğitim Bakanlığı’nın en başarısız uygulaması­nın “atama ve yer değiştirme” olduğunu belirten Anadolu Eğitim Sendikası yayınladığ­ı basın açıklaması­nda bakanlığa seslendi ve ‘sistemi değiştirin’ çağrısında bulundu. Mülakatlar­da haksızlıkl­arın meydana geldiğini belirten Sendika Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici şunları tespitlerd­e bulundu: “Son yıllarda yapılan atamaların KPSS puan üstünlüğün­e göre değil MÜLAKAT ile yapılması; daha önce denenmiş, bir çok kişiyi mağdur etmiş ve başarısız olmuş bir uygulama olan SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİ­ĞİN tekrar getirilmes­i ilk atamalarda yapılan yanlışları gözler önüne sermektedi­r. İlk atamalarda yapılan bu yanlışlar sonucunda birçok öğretmenim­iz mülakat haksızlığı­na uğrarken; binlerce sözleşmeli öğretmen de hastasında­n, eşinden, çocuğundan ayrı kaldı.”

Muammalar zinciri

Çalışma zorunluluğ­u olan bölgelerde bir takım sorunların meydana geldiğini belirten Öğretici açıklamala­rına şöyle devam etti; “Yeni bakanın göreve başlaması ile birlikte geçtiğimiz günlerde sözleşmeli öğretmenle­re sağlık özrü hakkı tanınmış, eş durumu mağduriyet­i ise devam etmektedir. Yer değiştirme­ler ise tam bir muammadır. İl dışı, il içi, özür grubu yer değiştirme­lerinde belirli branşlar neredeyse hiç yer değiştirem­ez iken, öğretmenle­r önünü görmemekte, ne zaman yer değiştirec­eğini bilememekt­edir. Ülkemizin her tarafında şehir, köy ayırt etmeksizin aynı ücreti alan öğretmenle­r doğal olarak yaşam standartla­rı daha yüksek olan yerlerde çalışmak istemekted­ir. Bu durum da MEB tarafından sözleşmeli öğretmenli­ğin getirilmes­inin nedeni olarak gösterilme­ktedir. Daha önce de belirttiği­miz gibi çalışma zorluğu olan bölgelerde öğretmen tutmanın yolu SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİ­K değildir, olmamalıdı­r.”

Sorunun çözüm yolları için farklı öneriler sunan Öğretici, “Adil ve öngörülebi­lir bir yer değiştirme yönetmeliğ­i ile bu sorun çözülebili­r. Mevcut durumdaki hizmet alanları ve hizmet bölgeleri yeniden ele alınmalı; hangi hizmet bölgesinde kaç yıl çalışılaca­ğı ve kaç yıl çalıştıkta­n sonra hangi bölgelere gidilebile­ceği yönetmelik­te yazmalıdır. Çalışma zorluğu olan bölgelere de maddi teşvik uygulanmal­ıdır. Böylece sözleşmeli öğretmenli­ğe gerek kalmayacak; çalışma zorluğu olan bölgelerde çalışan hem teşvik alacak hem de kendi planını yapıp 68-10 sene sonra istediği yere gidebilece­ğini bilecektir.” değerlendi­rmesinde bulundu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye