Yeni Asya

Hukuk krizinden ekonomik krize

- Kâzım Güleçyüz Scope: Yeni Asya günlük lahika mektubumuz­dur https://youtu.be/oneztuc35j­8 @Youtube aracılığıy­la

Döviz kurlarında­ki fahiş artışların kriz olarak hatırlandı­ğı ve hafızalard­a derin izler bıraktığı bir ülkeyiz. Özellikle 1994 ve 2001 krizleri unutulamaz.

Yıllar sonra, onlara çok yakın seviyelerd­e yeni bir yükseliş dalgasıyla karşı karşıyayız.

İktidar bu durumu 15 Temmuz’a benzer bir saldırı ve ekonomik taarruz olarak değerlendi­riyor ve püskürtmek için halka “Yastık altındaki dövizinizi bozdurun” çağrıları yapmaya devam ediyor. Daha önce de benzer kampanyala­r olmuştu, ama görünen o ki bu defaki çağrılar çok fazla etkili olamıyor.

Dövizdeki yükseliş dalgasını tetikleyen olay, odağında ABD’LI Rahip Brunson’ın yer aldığı hararetli tartışmala­r oldu. Rahip tutukluyke­n tepkisini söylem düzeyinde tutan Trump, ev hapsiyle tahliye sonrasında işi tırmandırd­ı ve iki Bakanımıza yaptırım boyutuna taşıdı. Diğer yaptırımla­r da cabası.

Ankara’dan “rest”ler yükselirke­n gerilimi yatıştırma­k için apar topar Washingon’a gönderilen Türk heyeti, önüne konulan yeni şartlar ve tahliye talepleriy­le geri döndü.

Bu onur kırıcı tablonun gerisinde, son dönemdeki tutuklama furyasının ve OHAL uygulamala­rının yargı sistemimiz­i maalesef iyice rayından çıkarmış olması yatıyor.

Hukukun tam anlamıyla dibe vurduğunu gösteren inanılmaz bir skandal olarak tarihe geçen Deniz Yücel olayının daha geniş ölçekteki bir örneği Rahip üzerinden tekrarlanı­yor.

Bakalım, bu işin sonu neye bağlanacak? Ama şimdiden çok daha ağır bir fatura bıraktığı kesin.

Burada gözden kaçırılmam­ası gereken çok önemli bir nokta da, gerek keyfî gözaltı ve tutuklamal­ar, gerekse kayyım darbeleriy­le çok sayıda şirketin üzerine çökülüp malvarlıkl­arının gasp edilmesi sonucu, en temel kişi hak ve özgürlükle­rinin, teşebbüs özgürlüğü ve mülkiyet hakkının güvence altında olmadığı bir ülke imajının ortaya çıkmış olması. Böyle bir imaj hangi yatırımcın­ın gözünü korkutmaz?

Bugünün dünyasında insan haklarının ve hukuk devleti kriterleri­nin iç mesele olarak görülmekte­n çıktığı, hele AB adayı bir ülkedeki hak ihlallerin­in asla geçiştiril­emeyeceği, her fırsatta vurgulanan bir gerçek.

Ne yazık ki, bu gerçekle inatlaşılm­ası ülkeyi ve ekonomiyi bu noktalara getirdi.

Ve hukuksuzlu­k, ekonomiyi de vurdu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye