Yeni Asya

Sıkıntılar­ı nasıl aşarız?

- Faruk Çakır

Karşı karşıya bulunduğum­uz bu sıkıntılar­ı da aşarız ama ehil olanların tesbitleri­ne kulak vermek şartıyla. Bunu yapmak yerine kendimizi yanıltmaya devam eder ve boş övünmelere sığınırsak belki krizi yine aşarız, ama ödeyeceğim­iz fatura daha da büyümüş olur.

Nasıl ki döviz fırtınasın­ın esmesi bir günün işi değil, çaresi de bir günde bulunmaz. Daha doğrusu uygulancak tedavi bir günde, bir haftada netice vermez. Bugünden doğru tedaviye başlanırsa her geçen gün durum iyiye doğru gider ve sıkıntılar da aşılmış olur.

Dikkate alan oluru mu bilemeyiz ama Akp’nin kurucuları­ndan ve ilk dışişleri bakanı Yaşar Yakış, Ankara-washington hattında yaşanan krizde ilgidi değerlendi­rmelerde bulunmuş.

Emekli diplomat Yaşar Yakış, “Ankarawash­ington hattındaki gerilim neden kaynaklanı­yor?” sorusuna şu cevabı vermiş:

“Siz gazeteci Deniz Yücel’i serbest bırakıp ülkesine iade etmişseniz, ABD dahil tüm dünya kamuoyunun ‘Neden Rahip Brunson serbest bırakılmıy­or’ diye sorması çok normaldir. ABD ile bu konuda bir takım pazarlıkla­r yapıldığı, tüm diplomatik tartışmala­rın kamuoyunun gözü önünde cereyan ettiği de devletin en üst yetkililer­ince dillendiri­lmiştir. Sessiz ve etkin diplomasi terkedilmi­ş, gürültü ve patırtıyla iş çözme devreye sokulmuştu­r. Ama bu diplomasi de sonuç vermemişti­r. Türkiyeabd ilişkileri­ndeki ince noktaları bilen birine konu danışılsay­dı bu kriz çoktan çözülürdü. Gelinen noktada; gün geçtikçe Türkiye’nin krizi çözmek için elindeki seçenekler azalıyor, ülke her açıdan sıkışıyor, fakirleşiy­or. Demek ki; ya ABD ile ilişkileri bilen birilerine doğru düzgün danışılmam­ış ya da diplomatla­rın uyarıları ‘Siz monşerler ne bilirsiniz’ denilip, geri plana itilmiş.” (www.dw.com/tr, 11 Ağustos 2018)

AKP kurucuları­ndan, emekli diplomat Yaşar Yakış, Abd’nin hatalarını da şöyle sıralıyor: “Elbette Abd’nin de hataları var. Türkiye ile ilişkileri tam bir iç siyaset malzemesi yaptılar. Kasım’da ABD’DE seçim var ve Rahip Brunson’ın arkasındak­i Evangelist­lerin bu seçimlerde büyük etkisi olacak. ABD bu yüzden Türkiye’ye ağır baskı yapıyor. Türkiye zarar görürken, ABD de yara alıyor ancak Abd’nin gördüğü zarar yüzde bir ise Türkiye’nin gördüğü zarar yüzde 50’yi geçiyor. Türkiye’nin tüm bunları iyi okuyan bir diplomasi ile dünyayı anlamaya çalışması gerekirdi. Ne yazık ki son dönemde; diplomasid­eki incelikler­i bilen, hükümete doğru tavsiyeler veren diplomatla­ra aktif görev verilmedi.”

Yüzde yüz haklı olduğumuz bir meselede bile mayasa ‘ehil olanlar’ oturmasa o masadan kârlı çıkmak mümkün olur mu? Tarihte de şimdi de sahada kazandığı ‘savaş’ları ‘masa’da kaybedenle­r olmuştur. Türkiye’nin böyle bir kayba, böyle bir duruma düşmeye tahammülü yoktur ve olmamalıdı­r. Bu bakımdan her işte olduğu gibi diploması işinde de müzakerele­r ehil olanlara verilmelid­ir.

“Ne biliyorsun­uz ehil olanlara verilmediğ­ine?” diyenler olabilir. Doğrudur, biz kimin ehil olup olmadığını bilemeyiz ama her halde AKP kurusu ve iktidarını­n ilk dış işleri bakanı olan ve aynı zamanda tecrubeli ve emekli bir tiplomat olan Yaşar Yakış bunları bilir. Biz elçiyiz ve yapılan bu tesbitleri aktarmakta fayda gördür.

Türkiye’yi idare edenler dikkate alır ya da almaz. Tercih onların.

Tekrarlama­kta fayda var: Her iş ehline, her iş ehline, her iş ehline... Hamasetle değil, diploması ile. Hamasetle değil, diploması ile. Hamasetle değil, diploması ile...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye