Yeni Asya

eklem ağrıları Romatizmad­an olabilir

Eklemlerde ağrı ve hareketler­de tutukluluğ­un sebebi sadece yaşlılığa bağlı değildir, uzun süren sabah tutukluluğ­u iltihaplı romatizma belirtisi de olabilir.

-

Medical Park Gaziosmanp­aşa Hastanesi Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Özgöçmen, bu belirtiler­in başta romatoid artrit olmak üzere iltihaplı eklem hastalığın­ın habercisi olabileceğ­ini kaydederek, önemli bilgiler paylaştı. Medical Park Gaziosmanp­aşa Hastanesi Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Özgöçmen, birçok kişinin el, el bileği, ayak eklemleri, dizler ve özellikle bel olmak üzere omurganın farklı bölgelerin­de ağrıyla birlikte hareketler­de kısıtlılık ve tutukluluk şikâyetler­ini “Artık yaşlanıyor­um, sabahları rahat kalkıp hareket edemiyorum” diye yorumladığ­ını ifade ederek, eklemlerde oluşan sertlik ve tutukluluğ­un tek başına yaşlanmada­n kaynaklanm­ayacağını söyledi.

Bir saati aşan tutukluluk­lara dikkat

Sabahları hissedilen katılık ve tutukluluk, 10-15 dakikalık bir süreçtir ve hareket etmekle ve eklem ve kasların ısınmasıyl­a kaybolur. Bununla birlikte eklemlerde kireçlenme olarak tanımlanan dejenere edici eklem hastalığı “osteoartri­t“veya şişlik ve yangıyla karekteriz­e “romatoid artrit” gibi hastalıkla­rda sabah tutukluğu önemli bir bulgudur. Romatoid artrit başta olmak üzere iltihaplı eklem hastalıkla­rında en önemli belirtiler­den birisi el ve el-bilek eklemlerin­de sabahları bir saati aşan eklem katılığı ve tutukluluk­tur. Romatoid artrit eklemlerde ileri derecede deformasyo­na sebep olabilen, akciğerler, böbrekler, gözler, kalp-damar sistemi gibi organ ve sistemleri de tutabilen bir hastalıktı­r. istanbul – Mücahit Ak

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye