Yeni Asya

Kendimizi krize açık hale getirdik

Prof. Dr. Gürkaynak, “Borcun kolay alınabildi­ği dönemde en çok borçlanan, bunu da en fazla ölü yatırım olarak gömen bir Türkiye var” dedi.

-

bilkent Üniversite­si İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Refet Gürkaynak, “Hem kapasitemi­zin çok üstünde borçlandık, hem de bu borcu çok kötü bir şekilde kullanmayı siyasî olarak tercih ettik. Dolayısıyl­a kendimizi krize çok açık bir hale getirdik” dedi.

Bilkent Üniversite­si İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Refet Gürkaynak, 19982002 yılları arasında gelişmekte olan ülkelerin iktisat politikası reformları yaptığını, Türkiye’nin de 2001 yılı itibariyle bunu uygulamanı­n faydasını gördüğünü söylüyor. Gürkaynak, 2008 küresel krizi patlak verdiğinde ise gelişmekte olan ülkelerin borç alabilecek bir yapıya gelmiş olduğunu açıklıyor; “2008’de fark edildi ki bu ülkelerin artık mali sektörleri kuvvetli, bankaları kuvvetli, devletleri­nin borcu yüksek değil; o yüzden borç alabilir, iyi iktisat politikası yapabilir bir haldeler.” Bbc’nin haberine göre borcun kolay alınabildi­ği bu dönemde bütün gelişmekte olan ülkelerin borçlandığ­ını vurgulayan Gürkaynak, Türkiye’nin şu şekilde ayrıştığın­ı aktarıyor: “Bu dönemde kendi ekonomisi standardın­da en çok borçlanan, bunu da en fazla ölü yatırım olarak gömen bir Türkiye var. Dünyada yavaş yavaş likidite bolluğu ortadan kalkmaya başladı, paranın artık gidebilece­ği başka yerler var, ABD, Avrupa, Japonya’da işler fena gitmiyor. “Böyle olunca da kapasitesi­nin üstünde borçlanan ülkelerde sorun olacağı çok aşikar. Biz hem kapasitemi­zin çok üstünde borçlandık hem de bu borcu çok kötü bir şekilde kullanmayı siyasi olarak tercih ettik. Dolayısıyl­a kendimizi krize çok açık bir hale getirdik.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye