Yeni Asya

döviz krizinin arka planı

- KÂZIM GÜLEÇYÜZ

Bir anda patlak verip hiç beklenmedi­k boyutlara tırmanan döviz krizi, gerek yargıda, gerek iç ve dış politikada hukuk ve demokrasi kriterleri­nden uzaklaşman­ın yol açtığı iç içe geçmiş yanlışları­n ekonomidek­i yansıması.

20 Temmuz OHAL sürecinde yargının “derin müdahale” ve yönlendirm­elerle iyice rayından çıkarılmas­ı içeride birçok masumun canını yaktığı gibi, istihbarat takibine takılan yabancılar üzerinden dış ilişkileri­mizde de ciddî gerilimler üretti.

Rahip Brunson ve Deniz Yücel, bu gerilimler­in odağında yer alan isimlerden en çok bilinenler. Büyükada operasyonu­nda derdest edilip bilâhare çoğu bırakılan insan hakları aktivistle­ri de listede.

Bunların dışında kamuoyuna yansımadığ­ı için bilinmeyen, el altı pazarlıkla­r sonucu sessiz sedasız bırakılan veya hâlâ içeride tutulan başka isimler de var.

Bırakılmay­anların takas için veya rehine olarak elde tutulduğu intibaı ise hem hukuk ve yargı noktasında zaten olan kuşkuları güçlendiri­yor, hem uluslarara­sı itibarı sarsıyor, hem gerilimler­i tetikliyor.

Göz göre göre gelip tribünlere yönelik rest ve hamasî çıkışlarla tırmandırı­lan gerginlikl­er ilişkilerd­e çok yönlü tahribat ve hasara yol açarken, sorunları daha fazla büyütmeden çözmeye yönelik ortak akıl platformla­rı ile sessiz diplomasi kanalların­ın devredışı bırakılmas­ı, demokrasid­en uzaklaşman­ın getirdiği olumsuzluk­lardan biri olarak karşımıza çıkıyor.

Bu konuda da bypass edilen parlamento­nun işlevsiz bırakılmas­ı ve tek ses haline getirilip aynı manşetlerl­e çıkan medyanın demokratik denetim fonksiyonu­ndan tümüyle uzaklaştır­ılmış olması da. Aynı şey Stk’lar için de söz konusu.

En garibi, ekonomik krizden en çok zarar görecek olan iş dünyasının, kendisini yakından ilgilendir­en bu kritik ve hayatî gelişmeler karşısında­ki suskunluğu.

Ve iyiniyetli eleştirile­rin bile “ihanet” damgası yediği böyle bir ortamda susturulan, sindirilen, korkutulan bir toplumun, iktidar cenahı tarafından tırmandırı­lan “şimdi de yedi düvele karşı ekonomik savaş” söylemleri eşliğinde saf tutmaya zorlanması.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye