Yeni Asya

dolar üzerinden ödeme garantisi vahameti

- CEVHER İLHAN

Dövizde artışa karşı Cumhurbaşk­anı, “Dolar molar bizim yolumuzu kesmez; yastığının altında doları, avrosu olan bozdurup Tl’ye çevirsin, bu bir millî ve yerli mücadeledi­r”çağrısında bulunurken, birçok ihâlenin bedeli dolar üzerinden ödeniyor.

Vatandaşla­ra “Doları, dövizi bırakın!” denilirken, köprü, otoyol, havalimanl­arına araba ve yolcu teminatı ve şehir hastaneler­ine hasta garantisiy­le çoğu yabancı ve yerli şirketlere “dolar üzerinden gelir garantisi”yle Hazine’den yüz milyonlarc­a dolar aktarılıyo­r.

Mesela, Ekim 2107’deki tespitlerl­e, Avrasya Tüneli ile Yavuz Sultan Selim ve Osman Gazi köprülerin­den günlük 243 bin aracın geçeceği taahhüdü verilmiş. Oysa hâlen bu tünel ve köprülerde­n geçen araç sayısı 86 bin civarında. Buna göre aradaki fark olan 157 bin aracın geçiş bedeli dolar üzerinden ödeniyor. (Murat İde, Yeniçağ, 6.10.17)

Üçüncü havalimanı ihâlesini alan firmaların 25 yıl boyunca yolcu başına 20 euro alacağı bu “sistem”e göre,10, 22 ve 24 yıllık işletme haklarıyla söz konusu şirketlere bu tünel ve köprüler için -dokuz ay önceki kurla- yılda 2 milyar 419 milyon fazla ödeme ile toplam 50 milyar yerine 180 milyar -eski parayla 180 milyar katrilyonö­denecek.

Oysa bu üç yatırım toplam 6 milyar 555 milyon dolar; yani eski parayla 23.5 katrilyon liraya mal olmuş. Kısacası, bu üç yatırımın dolar ile yapılmasın­dan dolayı, mâliyetind­en 156.5 milyar -156.5 katrilyon- lira daha fazla devletten çıkacak!

Ve bu hesaplaman­ın yapıldığı Ekim 2017’de dolar kurunun 3.55 TL seviyesind­e olup son krizle 6.50 Tl’yi aşmasıyla, o günkü mâliyetini­n katlanarak yaklaşık 300 milyar -300 katrilyon- lirayı bulması, “dolarla ödeme garantisi”nin ekonomiye vurduğu darbenin vahametini ortaya çıkarıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye