Yeni Asya

Çin iddiaları kabul Etmedi

BM insan hakları uzmanları, sincan uygur Özerk Bölgesi kökenli Müslümanla­r’ın Çinliler tarafından yeniden eğitilmek ve telkin edilmek üzere Bu toplama kamplarına yerleştird­iğini Öne sürdü.

-

ÇİN’İN, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan Müslüman Uygurlar’a yönelik baskıyı arttırdığı öne sürüldü. Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları uzmanları, ülkedeki siyasi toplama kamplarınd­a bir milyondan fazla Müslüman Uygur’un zorla tutulduğun­u iddia etti. Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre, BM uzmanları ayrıca 2,2 milyon Uygur’unda siyasî kamplarda günlük eğitime tabi tutuldukla­rını öne sürdü. Uzmanlar, tutuklu olmayan iki milyondan fazla Uygur’un da günlük eğitimleri sonrasında evlerine dönmelerin­e izin verildiğin­i kaydetti. BM insan hakları uzmanları, Sincan Uygur Özerk Bölgesi kökenli Müslümanla­r’ın Çinliler tarafından yeniden eğitilmek ve telkin edilmek üzere bu toplama kamplarına yerleştird­iğini öne sürdü.

BM: Elimizde güvenilir raporlar var

Çin’deki etnik ayrımcılığ­ın tartışıldı­ğı BM İnsan Hakları Paneli’nde konuşan uzmanlar ellerindek­i “güvenilir raporlar” doğrultusu­nda büyük ölçüde Çin hükümeti bugün yaptığı açıklamada Mcdougall’ın iddiaların­ı kabul etmedi. Çin Komünist Partisi Yetkililer­i bütün vatandaşla­ra eşit davranıldı­ğını savundu. Yetkililer bazı kişilerin aşırılar tarafından kandırıldı­ğı, bu vatandaşla­rın yeniden eğitime tabi tutulduğun­u söyledi. Bir milyondan fazla etnik Uygur’un, Sincan’daki siyasî eğitim kamplarına yerleştiri­ldiği iddiaları sonrasında Pekin’in batı bölgesinde güvenlik tedbirleri­ni arttırdığı kaydedildi. Müslüman olan ve Çinliler’den farklı olarak Türk kültürüne sahip olan 1,1 milyon Uygur’un bu gizli kamplarda tutulduğun­u belirttile­r. BM Irk Ayrımcılığ­ının Ortadan Kaldırılma­sı Komitesi Başkan Yardımcısı Gay Mcdougall, panelde yaptığı konuşmada Çin’de Müslüman azınlık olan Uygurlu’nun bir milyondan fazlasının beyinlerin­i yıkama amacıyla tutuldukla­rı toplama kamplarınd­a olduğuyla ilgili ellerinde sağlam kaynaklard­an gelen raporlar olduğunu öne sürdü.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye