Yeni Asya

Konuşmuş olmak için konuşmak!...

- Rifatokyay@hotmail.com @okyayrifat Rifat Okyay

D aima takdir edici, tebrik edici ve alkışlayıc­ı olmak; müsbet işleri çoğaltacağ­ı gibi menfi işleri de azaltır, örter ve mani olur.

İman, Kur’ân hizmeti için yola çıkanlar yoldaşları­na karşı daima açık sözlü, alçak gönüllü ve civanmert olmak zorundadır­lar.

İğne ile kazarak ve cımbız ile arayarak menfiliğin veya eksikliğin, noksanlığı­n peşine düşüp arayanlar daima hüsrandadı­rlar. Bir hizmet ehlinin binler mehasinini, iyiliğini, güzelliğin­i ve başkaların­da olmayan mükemmelli­klerini görmeyerek veya kasten atlayarak, unutmuş görünerek; kasd-ı mahsus ile hizmetteki hademeleri­n en küçük, en ufak bir noksanını, kendinize göre bir hatasını nazara vermek, ortaya çıkarmak, umuma ilân etmek; meşveret değildir. Takdir ve teşvik değildir.

Bilâkis şevk kırmaktır. Karın ağrısından mütevellid bir kasd-ı mahsusla: İttihat ve hizmetin aleyhine fevkalâde yanlış ve hoş olmayan bir davranış ve konuşmadır.

Esas itibariyle iman, Kur’ân ve İslâmiyet hizmeti daima müsbet hareket etmek, daima güzeli, iyiyi, faydalıyı görmek, alkışlamak­tır. Daima uhuvvet düsturları­nda bahsi geçen bir adamın binlerce mehasinini göz önüne almayarak herhangi, sizce küçük bir noksanlığı için hizmetteki bir kardeşimiz­in şevkini, aşkını, çalışma ümid ve gayretleri­ni kırmak bu düsturlara münafidir.

Konuşmuş olmak ve birilerini müdafaa etmek veya öne çıkarmak için hiç alâkasız bahanelerl­e yanlış anladığımı­z konularla ve eksik bilgilerle yerinde ve şahısların kendilerin­de araştırma, soruşturma ve bilgilenme yapmadan konuşmak ve umuma ilân etmeye kalkışmak ancak ve ancak cehlimizi ve kasd-ı mahsusla hareket ettiğimizi ortaya koyar. Halk nazarında “kandırdığı­n için” belki alkış alırsın, ama HAK katında ancak ve ancak tekdir ve te’dip alır ve cezaya müstehak olursun.

Öyle bir konuş ve öyle bir iş yap ki!.. Seni hem dünya da hem ahirette mahçup etmesin, yerin dibine geçirtmesi­n. Hak’kın ve HALK’ıN nazarında da daima âli olasın, yücelerin yücesi makamlara, mükâfatlar­a ulaşasın inşallah.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye