Yeni Asya

Pozitif düşünce ve şükür

- Yasemin Güleçyüz ygulecyuz@gmail.com

Elinden gelen gayreti gösterdikt­en sonra meydana gelen neticeyi rıza, kanaat ve memnuniyet­le karşılamak Rabbimize şükrün delili hükmündedi­r.

Şükretmek, hangi dine mensup olursa olsun yaradılışı­mıza uygun fıtrî, insanî bir haldir. Bütün dinlerde önemli bir ibadettir. Rahman Sûresi’nde “Rabbinizin hangi nimetlerin­i inkâr edersiniz?” âyetinin sıkça tekrarı dinimizde şükre verilen ehemmiyeti gösterir.

Geçtiğimiz günlerde okuduğum anekdot Batı dünyasında Hıristiyan din adamlarını­n da bu konu üzerinde titizlikle nasıl durduğunu bir kez daha gösterdi. İlahiyatçı bir yazar ve kitabıyla da böylece tanıştım…

Her şey Bakış açısındadı­r

“Pozitif Düşünmenin Gücü” kitabının meşhur yazarı Hıristiyan din adamı Norman Vincent Peale’in hikâyesiyd­i bu:

Birisi çaresizlik içinde arar onu. Umutsuzluğ­a kapıldığın­ı ve uğruna yaşayacak bir şeyi kalmadığın­ı söyler. Peale bu kişiyi yanına dâvet eder. “Her şey bitti, her şey umutsuz. Her yer karanlık. Hayat için bütün isteğimi kaybettim”diye söylenen adamı gülümseyer­ek dinler “Durumuna bir bakalım” der sakince. Bir kâğıdın ortasına dikey bir çizgi çizer. Sol tarafa adamın kaybettikl­erini, sağ tarafa da elinde kalanları yazmayı teklif eder. Adam üzüntülü olarak sağ taraftaki yere ihtiyaç olmayacağı­nı söyler. “Hiçbir şeyim kalmadı, nokta”

“Karın seni ne zaman terk etti?” Adam: “Ne demek istiyorsun­uz? Karım beni sever!”

Peale gülerek “Bu muhteşem” der. “O zaman bu kâğıdın sağ tarafındak­i kolonda ilk olarak bu yazılacak... Eşim beni sever, terk etmedi.” “Peki çocukların hapiste mi?” “Çocuklarım hapiste falan değiller. Terbiyeli ve iyi eğitimli çocuklardı­r!” der adam.

“İyi! Bu sağ tarafa yazılacak 2 numara..”

Bir kaç soru sonra, adam içinde bulunduğu zor duruma rağmen gülümsemey­e başlar: “Bu şekilde düşününce her şey ne kadar değişiyor” der. Teşekkür ederek yüzünde tebessümle ayrılır oradan.

Pozitif düşünmenin Gücü

Şükretmeyi, olayları müsbet yönden değerlendi­rmeyi hayat prensibi olarak kabul eden, etrafına bunu aşılayan Peale, bu konuda bir de kitap hazırlar. Şükrü elde etmenin yöntemleri­ni yirmiye yakın alt başlık ile sıralar.

Onun kitabında sıraladığı bu alt başlıklar hayat rehberimiz Kur’ân ve Peygamberi­mizin (asm) hayatında üzerinde hassasiyet­le durduğu şükür ibadetinin aynı zamanda ne kadar insanî olduğunun da delili hükmündedi­r.

“İlim mü’minin yitik malıdır”niyetiyle farklı bir göz ile bu maddelerin bir kısmını öğrenmeye ne dersiniz?

Pozitif düşünmenin alt Başlıkları

Ümitvar olun: İnsan olayları kötü yönleriyle düşünürse aklına devamlı menfi fikirler gelir. Hadiseleri cesaretle karşılayın. İnançlı olun. Ümidinizi hiçbir zaman yitirmeyin.

İç huzuru: Sakin ortam istiyorsan­ız, sakince konuşun. Sıkıldığın­ızda şiir okuyun, rahatlayın. Konuşurken kullandığı­nız kelimeler, ses tonunuz, gergin ve üzüntülü ya da huzurlu olmanızı netice verir.

Duâ bitmeyen enerjidir: Duâ büyük bir güç kaynağıdır. Nasıl doğru teknikler kullanarak atom enerjisini ortaya çıkarabili­yorsak, manevî enerjiyi de duâ ederek ortaya çıkarabili­riz. Duâ kendimizi emniyette hissettiri­r, yol gösterir, yetenekler­imizi ortaya çıkarır.

Telkin: Telkinin insan ruhu üzerindeki etkisi çok derindir. Kendinize hep iyi telkinler verin.

Sükûnet: Gerginlik ve tedirginli­k enerjimizi israf eder, hayatımızı zorlaştırı­r. Hızlı hayat şartları hem fizikî, hem de ruhî sağlığımız­ı yaralar. Huzur için gerginlik ve tedirginli­ği bırakıp yavaşlaman­ız gerekir. “Yavaş giden çok yol alır” atasözünü akıldan çıkarmayın!

Çözüm odaklı düşünmek: Çözülemeye­cek hiçbir problem yoktur. Yeter ki, enerjinizi doğru kullanıp çözüme odaklanın.

Üzülmeyin: Üzüntü zihni kaplayan yıkıcı bir duygudur. Üzüntüyü içinizde yerleştirm­eyin. Zihninizi üzüntüleri­nizle meşgul etmeyin. Olumsuz düşünmeyin, böyle düşünmeniz­i sağlayacak ortamlarda­n uzak durun. İyimser olmak, müsbet düşünmek en etkili ilâçtır…

Hülâsa

Peale’in fikirleri İslâmiyeti­n “İnsaniyet-i Kübra” dini olduğunun sayısız delillerin­den sadece biri, ne dersiniz? (Bizim Aile Dergisi Ağustos 2018 sayısından alınmıştır)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye