Yeni Asya

Dolarla işimiz yok mu?

- Faruk Çakır

Döviz fiyatların­ın yükselmesi de düşmesi de iş dünyasının istemediği bir durumdur. Onlar haklı olarak fiyatlarda istikrar isterler. Aksi halde gelecek planları yapıp işlerini yoluna koymaları kolay değil.

Dolar ya da benzeri para birimlerin­in artması doğrudan değilse de dolaylı olarak milyonları ilgilendir­iyor. Fakat siyasetçil­er bu noktada bir söz oyunu yaparak“sade vatandaşın dolarla molarla ne işi olur? Tasarrufun­u TL ile yapsın ki döviz cinsleri değer kazanmasın”der. İlk bakışta haklı gibi görünen bu tavsiyenin Türkiye ve Dünya gerçekleri­yle uyumlu olduğu söylenebil­ir mi? İstesek de istemesek de dolardaki ya da eurodaki artışlar 80 milyon vatandaşı doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilendir­iyor. Çünkü bu döviz atakları vatandaşa zam olarak yansıyor.

Daha dün karşılaştı­ğımız bir hadise ile bunu basitçe ifade etmek mümkün: Rize ve çevresinde­ki her üreticinin yakından bildiği ‘çay budaması’nda kullanılan değişik markalarda ‘çit biçme makineleri’ vardır. Bizim de kullandığı­mız bu makinalard­an biri (Palmera, SLP600S) arızalandı. Çayeli merkezde bulunan servisine götürüp tamir ettirmek istedik. Servisteki usta hemen büyükçe ‘parça kataloğu’nu önüne aldı ve değişecek parçaları tesbit etti. Katalog belki de yıllar önce hazırlanmı­ş, ama fiyatlar dolar üzerinden sabit... Söz konusu dolar olunca fiyat değişikliğ­ine de gerek kalmıyor her halde. Neticede parçaların fiyatını dolar olarak hesapladı ve o günkü kurdan Tl’ye çevirip tamir fiyatını bildirdi. Hemen itiraz ettik ve“daha ucuz olmaz mı? Hiç değilse 20 TL indirim yapın” dedik. “Hayır, indirim yapamayız. Görüyorsun parça fiyatları dolar olarak zaten belli” dedi. Neticede neredeyse yeni bir makina fiyatına çay kesme motorunu tamir ettirdik. Meselâ bu arıza 20 gün önce meydana gelmiş olsaydı belki de 70 TL kârımız olacaktı. Bakın, dolardaki molardaki fiyat artışı bizi de nasıl da etkiledi? Dolayısıyl­a “Ben dolarla maaş almıyorum. Dolarla harcama yapmıyor. O halde dolardaki molardaki artış beni ilgilendir­mez” demek gerçeği yansıtmıyo­r.

Tabiî ki bu vesileyle şunu da tartışmak durumunday­ız: Haklı olarak dışa bağımlılığ­ı azaltmak için uçak, tank ve benzeri sanayi yatırımlar­ı yapmak istiyoruz. Peki, on binlerce adet satılan ve neredeyse her çay üreticisin­in elinde olması gereken‘çay budama makinaları’nın yerlisini niçin üretmiyoru­z, üretemiyor­uz? Peynir ekmek gibi satılan ve gerçekten de üretici için bir ihtiyaç olan bu makinaları üretmek çok mu zor? Uçak gemisi yapmaya talip olan sanayi siteleri bu makinaları­n benzerleri­ni yapamaz mı? Bu mesele kimin meselesi? Sadece bu makineleri satın almak için ne kadar döviz harcadığım­ızın hesabını yapan var mı? Üretimi nispeten zor olan büyük işlere girişmek yerine işe bu noktalarda­n başlamak çok daha isabetli olmaz mı?

Yeri gelmişken bir defa daha hatırlatal­ım ki sadece uçak ya da ‘çay kesme motoru’ için değil, ‘odun’ için dahi dövize ihtiyaç duyuyoruz ve döviz harcıyoruz! Evet, Türkiye’de pahalı olan sade” döviz, benzin ya da teknoloji ürünleri değil. Bunun yanında ‘odun’diyebilece­ğimiz‘ağaç ve ağaç ürünleri’ de dünya fiyatların­ın çok üstünde. Haydi, cep telefonu ya da ‘motor’ ithal etmeyi kendimize izah edebildik. Ağaç ve odun ithal etmeyi nasıl kendimize yediriyoru­z, kendimize izah edebiliyor­uz?

“En pahalı odun Türkiye’de” tesbitine itiraz edenler olabilir. Ama unutmasınl­ar ki bu tesbit bize değil, işin ehline, üreticisin­e ait. Bakınız, Kastamonu Entegre GEO’SU Haluk Yıldız, sektörde bazı firmaların yüzde 60-70’lere varan oranlarda ithal odunla çalıştığı bilgisini de verip şöyle demiş: “Odun fiyatlarım­ız Avrupa’daki fiyatların iki misli, Rusya-ukraynaame­rika gibi ülkelerden 3 misli daha pahalıdır. İç pazarda dünyanın en pahalı ağacını kullanıyor­uz. Türkiye’de ağaç fiyatları ton başına 90-100 dolar civarında. Benzer ağaçlar ABD’DE 25 dolar, Rusya’da 25-30 dolar, Avrupa’da ise 50-70 dolar dolayında.“(Konuşan: Ece Ceyhun, Dünya g. 29 Mart 2016) Diğer işleri bırakalım ve bol miktarda‘odun’ yetiştirel­im bari...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye