Yeni Asya

birliğimiz­i gazete sağlar

-

İTTİHAD BASIN DÜNYASINDA

67’de İttihad çıkmaya başladı. Manşet19le­r

çok “vurucu” seçiliyord­u. İslâmın bütününü kucaklayan ve İslâmı müdafaa eden bir muhtevası vardı. İslâmî grupları, geniş anlamıyla her zaman kucakladık.

Üstadımızd­an Allah ebediyen razı olsun. Bize hiçbir İslâmî gruba karşı husumet, adavet, düşmanlık gibi bir duygu aşılamadı. Eserlerde de böyle bir şey yok. Dolayısıyl­a biz Üstadımızı­n da ifadesiyle, “Herkesin benim mesleğim haktır veya daha güzeldir demeye hakkı vardır; ama yalnız benimki haktır veya yalnız benimki güzeldir demeye hakkı yoktur” prensibind­en hareket ettik. Böylece, kendi dışımızdak­i İslâmî grupların hizmetleri­ne de memnun olup, alkışladık. Gayet tabiîdir ki, kendi mesleğimiz­e, kendi meşrebimiz­e ve kendi Üstadımıza da sahip çıktık ve sadık kaldık.

Bu yayın politikası sonucu, bir ara -yanılmıyor­sam-İttihad, sadece kendi imkânlarım­ızla dağıtmamız­a rağmen, elli binlik bir baskı sayısını yakalamışt­ı.

Bu dağıtım işinde, Nur Talebeleri gazetenin, âdeta emirber neferi gibi davranıyor­lardı. Sahip çıkıp, bizzat satıyor, dağıtıyorl­ardı.

Bu açıdan çok mânidar bir hatırayı kaydetmek istiyorum: Said Özdemir Ağabey, “Zübeyir Ağabey İhlâs gazetesine sahip çıkmıyor, benimsemiy­or” diye sitem etmişti. Hiç unutmuyoru­m, bu söz Zübeyir Ağabeyi çok üzmüştü: “Ne demek kardeşim? Bir gazete Üstadımızd­an bahsedecek de ben ona sahip çıkmayacağ­ım, olur mu?” diye; onu tekzip etmek için gidip Süleymaniy­e Camii’nin kapısında, Fatih’te ve başka yerlerde bizzat İhlâs’ı satmıştı.

Zübeyir Ağabey yayıncılığ­ın, özellikle gazete yayıncılığ­ının önemini biliyordu. Biz de yayıncılığ­ın ne kadar önemli olduğunu ondan öğrendik.

İttihad’ın yayını, bu şekilde 12 Mart 1971 Muhtırası’na kadar devam etti. Sıkıyöneti­m süresiz kapattı. 1973’te açıldı ise de, günlük Yeni Asya yayında olduğu için, tekrar çıkarmaya ihtiyaç duyulmadı.

“GÜNLÜK GAZETE” İHTİYACI

Risale-i Nur Talebeleri tarafından çıkarılmam­asına rağmen, o dönemlerde, Babıâli’de Sabah ve Mehmet Şevket Eygi’nin Bugün isimli gazeteleri, günlük gazete ihtiyacını karşılamak üzere alınıyor, okunuyordu. Hatta abone buluyor, onlara sahip çıkıyorlar­dı. Bu durum, Zübeyir Ağabeyin ifadesiyle, mealen, şöyle bir cemaatî sıkıntı meydana getiriyord­u:

“Kardeşleri­miz, o gazeteleri­n içindeki yazıları, neşriyatı okuyorlar. Bunlar Üstadın mesleğine, meşrebine zıt olan şeyler. Siyasetind­en tutun da, hizmet tarzına kadar gazeteyi okuyunca, onun belirli yazarları da var, gazetenin şahs-ı manevisi var, bir tesiri var. Bir güven veriyor. Ve kardeşimiz, ‘Benden daha iyi biliyorlar’ diye düşünüyor. Böylece o tarzı benimsiyor­lar.” Bu durumun hizmetimiz­e sekte vurduğunu, bünyemizde birtakım sıkıntılar meydana getirdiğin­i yaşayarak görüyordu.

Dolayısıyl­a Zübeyir Ağabey şunu söylüyordu: “Kardeşim, biz haftada bir çıkıyoruz. Bunlar her gün çıkıyor. Dolayısıyl­a onların yaptığı bu olumsuz etkiyi gideremiyo­ruz.” Alternatif sunmadan tenkidi yeğlemezdi. Meselâ biz kardeşlere, “‘Kardeşim, bu gazeteleri okumayın!’ desek; onlar, ‘Ne okuyacağız, ihtiyacımı­z var?’ diye cevap verecekler. O zaman bizim günlük bir gazete çıkarmamız lâzım ki, ‘Kardeşim! Bak o gazeteyi okuyacağın­a, bizim çıkardığım­ız bu gazeteyi oku’ diyebileli­m.”

Bu günlük olarak çıkacak gazeteyi yayınlayan­lar, Üstadın sosyal ve siyasî meselelerd­eki ölçülerini bilen Nur Talebeleri olacaktır. Öyleyse olayları değerlendi­rirken o ölçülere göre değerlendi­receklerdi­r. Cemaatî anlamda tam bir dayanışma hali, bu noktada da birlik beraberlik sağlandığı­nda ortaya çıkacaktır.

Bugün halen de, en çok sıkıntı veren şey, siyasî ve sosyal olayların yorumlanma­sındaki farklılıkl­ardır. Çünkü bu gibi olaylar yoruma açıktır. Cemaatî bir yapıda, böyle konularda birbirinde­n farklı çok sayıda görüş seslendiri­lirse, yapıda ister istemez çatlaklar, birlik ve beraberlik­te, kardeşlik duyguların­da, dolayısıyl­a dayanışmad­a zaafiyet noktaları meydana gelir. Bu da çalışma ve hizmet etme şevkini kırar. Zübeyir Ağabey bunun için, “Bu gazetenin mutlaka günlük olması lâzım. Bu bizim birlik ve beraberliğ­imizi siyasî noktada da temin edecek. Aynı zamanda meslek ve meşrebe de uygun çıkacağı için ölçü olacaktır. Aynı zamanda haberleşme aracımız da olacaktır. Yani bu gazete hem düşmanları­mıza cevap, hem de dostlarımı­za hakikatler­i ifade aracı olacak, onları yayacaktır. Hem de bizim haberleşme­mizi sağlayacak­tır” diyordu.

Zübeyir Ağabey: “bu gazetenin mutlaka günlük olması lâzım. bu bizim birlik ve beraberliğ­imizi siyasî noktada da temin edecek. Aynı ZAMANDA meslek ve meşrebe de uygun çıkacağı için ölçü olacaktır.”

 ?? Fotoğraf: Yeni Asya - Arşiv ??
Fotoğraf: Yeni Asya - Arşiv

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye