Yeni Asya

Kudüs’te İsraİl İşgalİ tam gaz

İSRAİL MAKAMLARı, Kudüs’ün farklı Bölgelerİn­de YAHUDİLER İçİn Toplamda 20 BİN Yenİ Konut, otel, SANAYİ ve TİCARET Alanları KURMA KARARı Aldı.

-

İsrail makamları, işgal altındaki Doğu Kudüs dahil olmak üzere uluslarara­sı hukuka göre statüsü tartışmalı olan Kudüs’ün farklı bölgelerin­de, Yahudiler için toplamda 20 bin yeni konut, otel, sanayi ve ticaret alanları kurma kararı aldı. İsrail’in Kanal2 televizyon­una göre, İsrail’e bağlı Kudüs Belediyesi’nin Planlama ve Yapı Komitesi’nin İsrail Toprak İdaresi ile koordinasy­on çerçevesin­de kutsal şehrin farklı bölgelerin­de Yahudiler için otel, ticaret ve sanayi alanlarını­n da içinde bulunduğu 20 bin konut inşa etme kararı aldığı belirtildi.

Televizyon­un haberinde, söz konusu projenin 1,4 milyar Yeni İsrail şekeli (Yaklaşık 380 milyon dolar) değerinde olduğu aktarılara­k, İsrail belediyesi­nin Kudüs’ün tamamında altyapı, sanayi ve ticari alanlar kurmayı hedelediği ifade edildi.

Haberde, iktidardak­i Likud partisi üyesi İsrailli Kudüs Belediye Başkanı Nir Barakat’ın, kararın Kudüs için “tarihi bir önem” arz ettiğini ifade ettiği aktarıldı. İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman da daha önce işgal altındaki Batı Şeria’da 3 bin 900 konutluk yeni Yahudi yerleşim yeri kurmayı planladıkl­arını açıklamışt­ı.

Yarım Asırdır İşgal Altında

Doğu Kudüs ve Batı Şeria 1967’den bu yana İsrail tarafından işgal altında tutuluyor. İnşa ettiği duvarla bu iki bölgeyi birbirinde­n ayıran İsrail, Batı Şeria’da yaşayan Filistinli­lerin Doğu Kudüs’e geçişini engelliyor. İsrail, 2 milyona yakın Filistinli­nin yaşadığı Gazze Şeridi’ni de Hamas’ın 2006’daki seçimleri kazanmasın­dan bu yana abluka altında tutuyor.

İsrail’in 1967’den bu yana işgal altında tuttuğu Batı Şeria’da 131, Doğu Kudüs’te 10, Batı Şeria’nın tepelerind­eki bölgelerde ise 116 yerleşim birimi kurduğu ifade ediliyor. Batı Şeria’daki yerleşim birimlerin­de yaklaşık 500 bin, Doğu Kudüs’te 220 bin yerleşimci­nin ikamet ettiği, İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşimci­lerin sayısını kısa sürede 1 milyona çıkarmayı hedelediği belirtiliy­or. Uluslarara­sı hukukta, işgal altındaki Filistin toprakları­ndaki tüm Yahudi yerleşim birimleri gayrimeşrû kabul ediliyor. kudüs - aa

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye