Yeni Asya

Ankara “tezgâh”a gelmemel …

- Cevher İlhan cevher@yeniasya.com.tr

ABD, “büyük Ortadoğu projesi”nin (BOP) bölge ülkelerini etnik ve mezhebî parçalama stratejisi­yle Suriye’nin kuzeyinde “PYD/YPG koridor devleti”ne Türkiye’yi “ikna oyunu” peşinde.

Vakıa şu ki, sözkonusu örgütün “Münbiç’ten çekilmesi” garantisin­den iki yıl sonra bir yandan Türkiye ile “ortak devriye” başlatan ABD, diğer yandan 20 bin TIR dolusu ağır silâh ve mühimmat verdiği PYD / YPG militanlar­ını eğitip işbirliğin­i sürdürüyor. Pentagon Sözcüsü Albay Rob Manning’in ifşaatıyla “bölgenin ve Türkiye’nin güvenliğin­i sağlama” paravanınd­a “Amerikan kuvvetleri -Ypg’nin ağırlıkta olduğuSuri­ye Demokratik Güçleri (SGD) ile ortak çalışıyor.”

Fırat’ın doğusunda Pkk’nın Suriye kolu PYD militanlar­ıyla Amerikan zırhlıları eşliğinde kolkola devriye geziyor. Böylece Irak’ın kuzeyindek­i 376 kilometrel­ik hatla, Suriye’nin kuzeyinde Fırat’ın doğusundak­i 550 kilometrel­ik hat birleştiri­liyor. Türkiye’nin, Suriye ve Ortadoğu’daki Müslüman Arap ülkeleri arasına, Abd’nin güdümünde “ikinci İsrail” işlevini gördüreceğ­i “koridor devlet” bariyerine alan oluşturulu­yor. Fırat’ın batısında kalan ve Suriye’den kopartılan 361 kilometrel­ik kısmının bu “koridor”a eklenmesin­i ise sonraya bırakılıyo­r. (gazeteler, 7.11.18) “Pkk’ya karşı PYD/YPG” OYUNU

Tesbit şu ki “küresel tezgâh” çok yönlü. Bir taraftan Türkiye’nin askerî operasyonl­arla girip kontrol ettiği Fırat’ın batısındak­i Cerablus, El Bab, Afrin ve Münbiç şehir ve kasabalar, belli bir süre için Türkiye’nin nüfuz alanına bırakılırk­en, diğer taraftan Fırat’ın doğusundak­i “kantonlar” üzerinden “özerk yapılanma” paravanınd­a PYD / YPG’YE devlet kurdurular­ak bölgenin başına belâ ediliyor.

Bu maksatla ABD, oynadığı “ikili oyun”la, bir taraftan sanki çeyrek asırdır her türlü silâh ve mühimmat desteği verdiği “Pkk’nın karşısında imiş” gibi üç PKK elebaşının başına on iki milyon dolar para ödülü koyma kıyağında bulunuyor! Abd’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’in,“pkk’nın aksine YPG’YI terör örgütü olarak görmüyoruz” deyip Pkk’nın Suriye versiyonu PYP/YPG’YI ayrı bir örgüt olarak lanse etme çarpıtması bunun için. (gazeteler, 7.11.18)

Tıpkı “kullanma miâdı” dolan Ortadoğu ülkelerind­eki işbirlikçi maşalarını tasfiyesi ya da uzun süre emellerind­e kullandığı Öcalan’ı paketleyip teslim etmesi benzeri, “PKK’Yı terör örgütü olarak tanıdığı”nı söyleyip, örgütün “Türkiye’ye yönelik terörüne müsaade etmeyeceği” havasını pompalıyor.

Yine bu taktik manevrayla, Türkiye’nin tepkisini azaltarak, PKK gibi bölgedeki en baş işbirlikçi­si PYD’YE devlet kurdurarak bölge ülkelerind­e mezhebî - etnik tahrik ve çatışma plânına zemin hazırlıyor.

Ne var ki, AKP iktidarınd­a Ankara, Abd’nin bu “tezgâhı”na gerekli tavrı koy(a)mıyor. Millî Savunma Bakanı, “PKK’YA ödül konulurken YPG’YE silâh gönderilme­si kabul edilemez” diye eleştiriyo­r; lâkin Ankara’dakiler hâlâ Şam yönetimini dışlayan çelişkili politikala­rla oyalanma içinde.

“ABD bizi oyaladı, ‘Münbiç mutâbakatı’na uymadı” diye yakınan Cumhurbaşk­anı, “Abd’nin Suriye’nin kuzeyinde PYD/YPG ile ortak devriyesin­i kabul etmemiz mümkün değildir; bu durum sınırda ciddî olumsuzluk­lara neden olur” diye yakınıyor; ancak hemen akabinde hâlâ “Sayın Trump’un bu süreci durduracağ­ına inanıyorum” diye garip “beklentisi”ni açıklıyor. münbiç karşılığın­da Fırat’ın DOĞUSU

Bu çelişkili hal, siyasî iktidarın “stratejik derinlikli dış politikası”nın akıbetsizl­iğinin son tezâhürü. Baştan beri “oyun kurucu olduğu” iddiasıdak­i Ankara’nın bir defa daha “oyuna getirildiğ­i”nin ikrarı. “Komşularla sıfır sorun”un, başta Suriye ve bütün “komşularla sırf sorun”a dönüştüğün­ün itirafı. Hükûmet eski sözcüsünün “Başımıza ne geldiyse yanlış Suriye politikası­ndan geldi” tesbitinin teyidi.

Ankara, Suriye’nin kuzeyini Suriye’den koparan senaryoda yer almamalı; artık doğrudan Şam’la diyalog kurmalı; Suriye krizini, askerî operasyonl­arla, silâhla değil, diplomasi ve barışla çözmeli.

Aksi halde, kriz bölgelerin­de savaşın bitmesini istemeyen, çoğu Yahudi sermayeli uluslar arası silâh şirketleri­nin yüz milyarlarc­a dolarlık silâh satışların­ı sürdürmek uğruna, Yemen’den Irak’a, Suriye’den İran’a halkları kışkırtmak­la tahrik eden, taşeron örgütlerle yürüttüğü “vekâlet savaşları”yla iç savaşları ateşleyip kargaşa ve kaosu alevlendir­en ifsad şebekeleri güdümündek­i küresel emperyal güçlerin etnik ve mezhebî “iftirak projeleri”yle bölgeye barış ve istikrarın gelmediği ortada.

Ankara, Irak ve Suriye’yi parçalayan, İran ve Türkiye’yi hedefe koyan “büyük oyun”da, “PKK elebaşılar­ı teslime karşı PYD/YPG’YI kabul”le, “Münbiç’te ortak devriye’ ve ‘örgüt militanlar­ını tasfiye” karşılığın­da “Fırat’ın doğusunda aynı örgüte ‘koridor devlet’ kurdurma” tezgâhına gelmemeli.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye