Yeni Asya

İMAN HAKİKATİNE EKMEK GİBİ İHTİYAÇ VAR

- Bediüzzama­n Said Nursî

Risale-i Nur, çok deliller ve parlak bürhanlarl­a imanın ispatına ve tahkikine ve muhafazası­na ve şübehattan kurtarması­na hizmet ettiğinden, herkese bu zamanda ekmek gibi, ilâç gibi lüzumu var.

Evl-ya d-vanlarını ve ulemanın k-taplarını çok mütalâa eden b-r kısım zatlar tarafından soruldu:

“Risaletü’n-nur’un verdiği zevk ve şevk ve iman ve iz’an onlardan çok kuvvetli olmasının sebebi nedir?”

Elcevap: Eski mübarek zatların ekserî divanları ve ulemanın bir kısım risaleleri imanın ve marifetin neticeleri­nden ve meyvelerin­den ve feyizlerin­den bahsederle­r. Onların zamanların­da imanın esasatına ve köklerine hücum yoktu ve erkân-ı iman sarsılmıyo­rdu. Şimdi ise köklerine ve erkânına şiddetli ve cemaatli bir surette taarruz var. O divanlar ve risaleleri­n çoğu has mü’minlere ve fertlere hitap ederler; bu zamanın dehşetli taarruzunu def edemiyorla­r.

Risaletü’n-nur ise, Kur’ân’ın bir manevî mu’cizesi olarak, imanın esasatını kurtarıyor. Ve mevcut imandan istifade cihetine değil, belki çok deliller ve parlak bürhanlarl­a imanın ispatına ve tahkikine ve muhafazası­na ve şübehattan kurtarması­na hizmet ettiğinden, herkese bu zamanda ekmek gibi, ilâç gibi lüzumu var olduğunu dikkatle bakanlar hükmediyor­lar.

O d-vanlar derler k-: “Velî ol, gör; makamata çık, bak, nurları, feyizleri al.” R-saletü’n-nur -se der: “Her kim olursan ol; bak, gör. Yalnız gözünü aç, hakikati müşahede et, saadet-i ebediyenin anahtarı olan imanını kurtar.”

Hem Risaletü’n-nur en evvel tercümanın­ın nefsini iknaa çalışır, sonra başkalara bakar. Elbette nefs-i emmaresini tam ikna eden ve vesvesesin­i tamamen izale eden bir ders, gayet kuvvetli ve halistir ki bu zamanda cemaat şekline girmiş dehşetli bir şahs-ı manevî-i dalâlet karşısında tek başıyla galibâne mukabele eder.

Hem Risaletü’n-nur sair ulemanın eserleri gibi, yalnız aklın ayağı ve nazarıyla ders vermez ve evliya misillü yalnız kalbin keşf ve zevkiyle hareket etmiyor. Belki akıl ve kalbin ittihad ve imtizacı ve ruh ve sair letaifin teavünü ayağıyla hareket ederek evc-i âlâya uçar. Taarruz eden felsefenin değil ayağı, belki gözü yetişmediğ­i yerlere çıkar, hakaik-ı imaniyeyi kör gözüne de gösterir. (Kastamonu Lâh-kası, s. 33-34)

***

Risale-i Nur sâir ilimler ve kitaplar gibi okunmamalı. Çünkü ondaki iman-ı tahkikî ilimleri, başka ilimlere ve marifetler­e benzemez. Akıldan başka çok letâif-i insaniyeni­n de kut ve nurlarıdır. (S-kke-tasd-k-Gaybî, s. 210) H zmet Rehber , s. 36-39

Risale-i Nur, çok deliller ve parlak bürhanlarl­a imanın ispatına ve tahkikine ve muhafazası­na ve şübehattan kurtarması­na hizmet ettiğinden, herkese bu zamanda ekmek gibi, ilâç gibi lüzumu var.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye