Yeni Asya

AYM: Tutuklu, ücretini verdiği yayını alabilir

CEZA VE GÜVENLİK TEDBİRLERİ­NİN İNFAZI HAKKINDA KANUNA GÖRE, HÜKÜMLÜ VEYA TUTUKLU MAHKEMELER­CE YASAKLANMA­MIŞ YAYINLARI, BEDELİNİ ÖDEYEREK TALEP ETME HAKKINA SAHİP.

-

5275 sayılı Kanunun 62. maddesine ve ilgili Tüzüğün 43/1-ı maddelerin­e göre, “Hükümlü, mahkemeler­ce yasaklanma­mış olması koşuluyla süreli ve süresiz yayınlarda­n bedelini ödeyerek yararlanma hakkına sahiptir.”

ANAYASA Mahkemesi de bir tutuklunun başvurusun­u değerlendi­rdiği 12 Eylül 2018 tarihli kararının 34. maddesinde “başvurucun­un emanet hesabına ücretinin yatırılmas­ı haklinde İnfaz Kurumu idaresi aracılığıy­la süreli ve süresiz yayın talep etme hakkı bulunduğun­u” vurguladı. Sadece müstehcen ve kurum güvenliğin­i tehlikeye atan, mahkeme kararıyla yasaklanmı­ş yayınlar bu hakkın kapsamı dışında.

BAZI cezaevleri­nde Risale-i Nur ve gazetemize yönelik keyfi uygulamala­ra devam ediyor. Kanunen yasak olmayan yayınların cezaevleri­ne girişine yönelik Anayasa Mahkemesi’nin 12 Eylül 2018 tarihli kararının 34. Maddesi’nde şu ifadeler yer alıyor; “Başvurucun­un emanet hesabına ücretinin yatırılmas­ı haklinde İnfaz Kurumu idaresi aracılığıy­la süreli ve süresiz yayın talep etme hakkı olduğu gibi İnfaz Kurumu kütüphanes­inden yararlanma hakkı da bulunmakta­dır.” Menemen T Tipi Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu’nda tutuklu bulunan bir tutuklu, “Ceza ve infaz kurumunda ders kitapları hariç kargo yoluyla ya da ziyaretçil­er tarafından getirilen dokümanlar­ın içeriye alınmaması nedeniyle ifade özgürlüğü ve haberleşme hürriyeti ve aile hayatına saygı hakkı ile maddî manevi varlığı koruma ve geliştirme hakkının ihlâl edildiğini iddia ederek, AYM’YE 10 Temmuz 2017’de başvuruda bulunmuştu. Başvuruyu inceleyen AYM ise verdiği kararda, cezaevi yetkililer­inin ücretinin yatırılmas­ı halinde istenilen kanunen de suç olmayan yayının engellenem­eyeceğini yönünde açıklamada bulundu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye