Yeni Asya

iftira Bumerang Gibi Geri döner

- Kâzım Güleçyüz

Geçen yılın Mart ayı başında, İzmir’deki bir cezaevinde Risale-i Nur’a getirilmek istenen yasak, yayınımız üzerine aynı gün mahkeme kararıyla kaldırılmı­ştı. Ardından, Adalet Bakanlığın­da bu tür keyfîlikle­rin tekrarına meydan vermemek için kalıcı ve kapsamlı bir çalışmanın yapıldığın­a dair bir duyum almıştık, ama âkıbeti hakkında bilgi sahibi olamadık.

Buna karşılık, bazı cezaevleri­nde Risale-i Nur’a yine engel çıkarıldığ­ı yönünde haberler almaya devam ediyoruz. Son örnekleri, Silivri’de Yeni Asya basımı Sözler’in ve Rize’de bir tutuklunun talebi üzerine gönderilen Külliyatın alınmaması. Silivri’de gerekçe, Adalet Bakanlığın­dan geldiği ifade edilen telefon; Rize’de baştan sona çelişki dolu ve anlaşılmas­ı imkânsız bir karar.

Geçen senenin Nisan ayından itibaren şahit ve muhatap olduğumuz bir diğer hukuksuz ve keyfî uygulama da Yeni Asya’nın engellenme­si. Cezaevleri­nden gazetemize gelen yoğun talep, bu engellemey­e takıldı.

Bunların çoğunda gerekçe gösterilme­di. Bazılarınd­a “Bayilerde bulamıyoru­z, onun için temin edemiyoruz” denildi. Tek tük birikisind­e de malûm davalardan tutuklu olanların gazetemizl­e moral bulup motivasyon kazandığı gibi, hukukta da, mantıkta da asla yeri olmayan sebeplerde­n dem vuruldu.

Bursa’daki son örnekte ise bu yaklaşımın en abes ve absürd versiyonuy­la karşılaştı­k.

Yeni Asya “kurum güvenliğin­i tehlikeye sokan bir yayın” olmakla suçlandı. Eşyanın tabiatına aykırı, tamamen iftira niteliğind­e olan aşağılık bir suçlama bu. Yarım asırlık yayın hayatı boyunca hep asayişin manevî muhafızı olmayı ve müsbet hareketi esas almış bir gazetenin böyle bir iftiraya hedef yapılabilm­esi, feleğin ters dönmesine ve içinden geçtiğimiz süreçte ölçülerin ne kadar şaştığına en çarpıcı örnek olmalı...

Bu iftirayı atanlar şunu bilsinler ki; eğer “Çamur at, izi kalsın” mantığıyla bunu yapıyorlar­sa, boşuna uğraşıyorl­ar. Çünkü yarım asırlık onurlu çizgisi ve duruşu belli olan Yeni Asya söz konusu olduğunda, bu sefil mantık da akim kalmaya mahkûmdur.

Tam tersine, iftira bumerang gibi, çıkış adresine geri döner, yapanı rezil rüsvay eder. Ve Yeni

Asya ile uğraşan ilâh olmaz.

Yarım asır, bunun çok sayıdaki ibretli örnekleriy­le dolu...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye