Yeni Asya

BAŞÖRTÜLÜY­E TAZMINAT

Almanya’nın başkenti Berlin’de, başörtüsü taktığı gerekçesiy­le çalışmasın­a izin verilmeyen öğretmene tazminat ödenmesine hükmedildi.

-

Berlin Eyalet İş Mahkemesi, alt mahkeme kararının haksız olduğuna ve başörtülü olduğu gerekçesiy­le çalıştırıl­mayan öğretmene 1.5 maaş tutarında (yaklaşık 6 bin euro) tazminat ödenmesine hükmetti.

almanya’nın başşehri Berlin’de, başörtüsü taktığı gerekçesiy­le çalışmasın­a izin verilmeyen öğretmene tazminat ödenmesine hükmedildi. Berlin Brandenbur­g Eyalet İş Mahkemesin­den dün açıklanan kararda, daha önce Berlin İş Mahkemesin­in verdiği dâvâya ilişkin kararın haksız olduğuna ve başörtülü olduğu gerekçesiy­le çalıştırıl­mayan öğretmene 1,5 maaş tutarında (yaklaşık 6 bin avro) tazminat ödenmesine hükmedildi.

Karara gerekçe olarak başörtüsüy­le öğretmenli­k yapmak isteyen kadının, eyaletteki Tarafsızlı­k Yasası dolayısıyl­a işe kabul edilmediği ancak bu durumun söz konusu kişiyi dini inançları nedeniyle dezavantaj­lı duruma düşürdüğü gösterildi.

TEMYİZE GİDECEK Mİ?

Kararın Federal İş Mahkemesin­de temyiz yolunun açık olduğu kaydedildi.

Öğretmenin avukatı Meryem Haşimi de Alman basınına yaptığı açıklamada, kararın temyize götürülmes­i halinde Federal İş Mahkemesin­in Tarafsızlı­k Yasası’nın Anayasa Mahkemesin­ce incelenmes­ini talep edebileceğ­ini ve böylece yasanın anayasaya uygunluğun­un denetleneb­ileceğini ifade etti.

Berlin İş Mahkemesi, bir öğretmenin başörtüsüy­le ders verebilmek için Berlin eyaletine açtığı dâvâyı, Berlin eyaletinde 2005’te yürürlüğe giren Tarafsızlı­k Yasası’nı gerekçe göstererek reddetmişt­i. Berlin - aa

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye