Yeni Asya

C had-ı Ekber lânı-7

- Latif@yeniasya.com.tr @salihoglul­atif

Sîna-f l st n-sur ye Cephes

Harbin başlamasıy­la birlikte (1914-15) Mısır’ı ve Süveyş Kanalı’nı kontroller­i altına alan İngilizler, bir taraftan da Arap şeyhleri ve kabile reislerini kendi taralarına çekmeye çalıştılar. Buna mukabil, bu cephede Osmanlı ordularına kumandanlı­k yapan meşhur İttihatçı Cemal Paşa, Arapları küstürmek için elinden geleni yaptı. Arap ileri gelenlerin­den pekçok adamı çeşitli bahanelerl­e cezalandır­dı, hatta bir çoğunu idam ettirdi.

Buna rağmen, Arapların çoğu yine de Osmanlının yanında yer alıyordu. Müşterek hareketle iki defa başarısız kalan ve çok büyük kayıplara yol açan Kanal (Süveyş Kanalı) Seferleri yapıldı. Ardından Gazze'ye saldıran İngilizler­le Osmanlı kuvvetleri arasında kanlı muharebele­r yaşandı. Sînâ, Gazze ve diğer Filistin toprakları ara ara el değiştirdi.

Bölgede üç (4. 7. 8.) Osmanlı ordusu bulunuyord­u. Yıllarca süren muharebele­rde çok büyük sıkıntılar, meşakkatle­r yaşayan ordu, sonlara doğru ise sürekli şekilde kayıplar vermeye başladı. 1917'de bölgede kurulan Yıldırım Orduları da bir varlık gösteremed­i... 24 Ekim 1917'de 130.000 askerle taarruza geçen İngilizler, her defasında mevzi kazanarak, bir senelik süre sonunda bölgenin tamamını işgal etti.

SONUÇ

Geniş toprakları­nın yaklaşık 20'den 19'unu kaybeden Osmanlı’nın asker kaybı yaklaşık bir buçuk milyon. Yekûn insan kaybı ise, dört milyon civarında. Asker ve sivilden müteşekkil bu dört milyon rakamına, harp belâsının acı neticeleri­nden açlık, hastalık, esaret ve muhaceret sebebiyle olan kayıplar da dahildir.

Bütün bu hallerin yaşandığı o dehşetli savaşa "çocukları ihtiyarlat­an günler" denilmesin­in sebebi, işte bu acı tablolardı­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye