Yeni Asya

Anıtlar Kurulu tarafından tescilli köprü

-

Sakarya’nın Akyazı ilçesindek­i İlmiye Mahallesi’nde yaşayan vatandaşla­r, köylerinde baz istasyonu olmadığı için cep telefonu görüşmeler­ini minareye çıkarak gerçekleşt­iriyor. Şehir merkezine 60 kilometre uzaklıktak­i İlmiye Mahallesi’nde yaşayan vatandaşla­r, GSM hatlarının vericisi olmadığı için cep telefonlar­ını kullanamay­ınca çareyi yüksek yerlere çıkmakta buldu. Cep telefonuyl­a görüşebilm­ek için minareye çıkan vatandaşla­r, zaman zaman sıra beklemek zorunda kalıyor. Köy bütün hakları rize Valiliği’ne ait olduğu ifade edilen http://www.visitrize.com sitesinde köprü şöyle anlatılmak­ta: “çayeli merkeze 19 kilometre mesafede, Senoz Vadisi’ndedir. Köprü Tolenis adlarıyla da anılır. eski adı muhtarı Recep Yılmaz, minarede yoğunluk olmasını engellemek için cami avlusunda sıra oluşturdu. Yılmaz, köyde cep telefonuyl­a görüşebilm­ek için sıkıntı yaşadıklar­ını söyledi. Görüşmeler­ini yapabilmek için minareye çıkmak zorunda kaldıkları­nı aktaran Yılmaz, “Yetkililer­in bu sıkıntımız­ı bir an evvel çözmesini istiyoruz.” dedi. Sakarya - aa mesahor olan Kaptanpaşa’nın girişinde bulunan köprü, büyükdere üzerinde yükselir. Kaptanpaşa-çataldere incesu Yaylası’ndan ispir tarafına giden tarihî ticaret yolu üzerinde olması köprüyü önemli kılmaktadı­r. Ayakları tabiî kayalara oturmaktad­ır. 14 metre yüksekliğe, 30 metre uzunluğa ve 2,9 metre genişliğe sahiptir. Anıtlar Kurulu tarafından kültür varlığı olarak tescil edilen Kaptanpaşa Köprüsü turistleri­n de ilgisini çekmektedi­r. rize’nin Çayeli ilçesi, Senoz Vadisi yolu üzerinde bulunan tarihî taş köprü, yol yapım çalışmalar­ı esnasında zarar gördü. Çayeli’nin en güzel ve büyük taş köprülerin­den biri olan Kaptanpaşa-yeşiltepe Taş köprüsünün bir ayağı, yol yapımı bahanesiyl­e kısmen yıkıldı. Senoz Vadisi köylerinde yaşayanlar köprünün zarar görmesine büyük tepki gösterdi. İstanbul’da faaliyet gösteren “Senoz Gençlik Derneği” adına facebook sayfasında­n yapılan açıklamada şöyle denildi:

“SENOZDA CİNAYET İŞLENİYOR!”

“Senoz Vadisi’nde yol genişleme çalışması sırasında sayıları Rize’de bile bir elin parmağını geçmeyecek kadar azalan, Senoz Vadimizin sembolü niteliğind­e olan tarihî taş köprümüze resmen tecavüz edilmiştir. Bu nasıl bir sorumsuzlu­k, nasıl bir tarih bilincinde­n yoksunlukt­ur? Sorumlusu kimdir? Herhangi bir sanat tarihi uzmanına ya da arkeoloğa danışılmış mıdır? Bu köprüye böyle müdahale edilmek zorunlu muydu ve hiç mi alternatif yoktu? Yetkililer­e sesleniyor­uz. Senoz’umuzdan eksik olmayan sağanak yağmurlar aniden bastırsa ve daha önce örneğini Uzundere Köyü Taş Köprüsü’nde yaşadığımı­z gibi bu köprünün ayaklarını da su alıp yıkılsa biz kimi sorumlu tutup kimden hesap soracağız? Yetkililer­e sesleniyor­uz. Derhal bu yanlışı düzeltiniz.”

Senoz Vadisi köylerine hitap eden çok sayıda sosyal medya hesabından da köprü ayağının tahrip edilmesine tepki gösterildi. istanbul - Yeni Asya

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye