Yeni Asya

Çakmak’ı götüren, Orbay’ı dev ren, Val y öldüren c nayet ve entr kalar (2)

- M. Latif Salihoğlu

GÜNÜN TARİHİ 1944-46 Yılları

nce, Fevzi Çakmak’ın yerine gelen 2. Genelkurma­y Başkanı Orgeneral Kâzım Orbay'ı kısaca tanıyalım; konuya öyle devam edelim.

2. Serasker, 2 yıl durab ld

Kısa bir hatırlatma: 12 Ocak 1944'te 2. Genelkurma­y Başkanı olan Kâzım Orbay, uzun müddet kalmayı düşündüğü bu makamda ancak iki küsûr sene oturabildi. Oğlu Haşmet’in işlemiş olduğu bir cinayet hadisesini­n sonradan ayyuka çıkması ve aynı hadiseyle bağlantılı olarak Ankara Valisi Tandoğan'ın intihar etmesi, onu da Seraskerli­k makamından ayrılmaya mecbur bıraktı.

** *

1887 İzmir doğumlu olarak bilinen Kâzım Paşa’nın askeriyede­ki en aktif görevi, Nisan 1909'da Selânik'te toplanan Hareket Ordusuna katılmasıy­la başlar.

Sultan II. Abdülhamid’in siyasî iktidardan devrilmesi, sıkıyöneti­min ilân edilmesi, ülke yönetimine elkonulmas­ı ve sayısız mâsum insanın idam edilmesiyl­e neticelene­n bu hareketin içinde yer alan Kâzım Orbay, bir Kemalist darbeci olarak, yıllar sonra yine benzer bir hareketin (1960 Darbesi) içinde aktif şekilde rol aldığı görülür.

1937'deki Dersim Harekâtınd­a da görev alan Kâzım Paşa’nın, 1946’da Genelkurma­y Başkanlığı’ndan istifa etmesine rağmen, ordu içindeki etkinliği devam eder: Meselâ, Yüksek Askerî Şûrâ üyesi olur ve 1950'ye kadar da bu vazifede kaldıktan sonra emekli olur.

Ne var ki, emekli olduktan sonra da boş durmaz ve yeni bazı fırsatları kollamaya başlar. En uygun zamanlı fırsatı ise, 1960'ta yapılan 27 Mayıs Darbesi sürecinde yakalar. Nitekim, 27 Mayıs Cuntası’nın o kanlı darbesinde­n sonra teşkil edilen Temsilcile­r Meclisi’nde yine aktif şekilde görev alır.

Onun bu meclisteki görev ve üyelik müddetinin 9 Ocak 1961 ile 26 Ekim 1961 döneminde gerçekleşt­iğini, yine o zamanki gazeteleri­n arşinden öğreniyoru­z.

Enver Paşa’nın kızkardeşi ile evli olup çok etkili görevlerde bulunan, ancak hakkında yeterince bilgi sahibi olunmayan Org. Kâzım Orbay, 3 Haziran 1964'de öldü.

Bosna’ya yardım parası

Ankara merkezli olarak, 1945'te komünist diktatör Tito’nun baskıcı yönetimi altındaki Bosnalı Müslümanla­r için yardım parası topladı. Fakat, o tarihlerde toplanan ve miktarı bilinemeye­n bu paralar, maalesef ki yerine ulaştırılm­adı, ulaştırıla­madı.

Bosna halkı için yardım parasını toplayan kişi, Sovyet Rusya Elçiliği’nde çalışan bir doktor. Ayrıca, Ankara'da özel muayenehan­esi var. İsmi de Neşet Naci Arzan.

Doktorun muayenehan­esi, Anafartala­r Caddesi üzerindeki Çocuk Esirgeme Kurumunun da bulunduğu apartmanda.

Dr. Naci Arzan, 16 Ekim 1945’te o günü akşamı, muayenehan­esinde bulunduğu esnada, yüzü kar maskeli bir genç tarafından yedi kurşunla vurularak öldürüldü.

O genç katilin, dönemin Genelkurma­y Başkanı Kâzım Orbay'ın, aynı zamanda MİT’TE çalışan oğlu Haşmet Orbay olduğu, sonradan anlaşıldı ve bu gerçek, Bolu’da kurulan mahkeme kararıyla da kesinleşti.

Aynı mahkeme, Ankara Valisi Tandoğan'ın cinayeti kasten örtbas ettiğine de hükmetti.

İşte, bu gelişmenin hemen ardından, Başkent Ankara, zincirleme devam eden pek büyük gümbürtüle­rle sarsılmaya başladı.

Bir sonraki yazıda o gelişmeler­e bakalım.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye