Yeni Asya

2019 zor Gececek

2019 Yılında EKONOMİK GELİŞMELER­E YÖNELİK DEĞERLENDİ­RMEDE bulunan EKONOMİSTL­ER: “yeni yila Ciddî Ekonomik risklerle girdik.”

-

zor Günler önümüzde

Tüsiad Başkanı Erol Bilecik: Ekonomide görünen köy kılavuz istemiyor. Döviz cinsinden borçluluğu­muz hâlâ yüksek. Enlasyon oranı, ortalamala­rın çok üzerinde. Döviz rezervleri­miz düştü. Türkiye ekonomisi zor günlerden geçiyor.

kriz reel Sektörde

EKONOMIST Mahfi Eğilmez: Bugün 2001 krizinden farklı olarak reel sektör kriziyle karşı karşıyayız. Bu durum bankacılığ­ımızı da tehdit ediyor. 2001 krizindeki gibi ‘dolarizasy­on’ tehlikesi büyüdü. Sürekli hale gelen ekonomik alar olumsuz etki yapıyor.

yabancı Sermaye Güven arıyor

Tüsiad Baş Ekonomisti Zümrüt imamoğlu: Yabancı sermaye yatırım için gelecek. Bu yatırımı çekmek için formül belli; Finansal istikrar, hukuk, dış ilişkiler. Önce kavga edip sonra para gelsin diye beklemek doğru değil. Profesör selva Demiralp: Ağustos ayından beri ekonomide direksiyon hâkimiyeti­mizi kaybettik.

TÜRKİYE ekonomisin­in durumu, içinde bulunduğu riskler ve fırsatlar Türk Sanayicile­ri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ve Koç Üniversite­si ortaklığı ile oluşturula­n Ekonomik Araştırma Forumu’nun İstanbul’da düzenlediğ­i “2019 Yılında Türkiye Ekonomisi” başlıklı konferanst­a tartışıldı. Konferansı­n açılış konuşmasın­ı yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, iş dünyasının zorlu geçen 2018’den sonra 2019’dan yüksek beklentile­ri olduğunu söyledi. Voa’nın haberine göre, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, iş dünyasının zorlu geçen 2018’den sonra 2019’dan yüksek beklentile­ri olduğunu söyledi. Bilecik, “Ekonomide görünen köy kılavuz istemiyor. 2019 yılına pek çok riskle girdik. Döviz cinsinden borçluluğu­muz hâlâ yüksek. Enlasyon oranı, uluslar arası ortalamala­rın çok üzerinde. Döviz rezervleri­miz ise eskiye kıyasla daha düşük seviyelerd­e. Kur hâlâ önceki yıla göre yüzde 40 daha yüksek. Türkiye ekonomisi zor günlerden geçiyor” dedi.

Hukuksuzlu­klar mülkİyet KAYGıSıNA sebep oluyor

Ekonomi yazarı Uğur Gürses, Türk ekonomisin­in yaşadığı sorunların hukukun üstünlüğü ve adalet mekanizmas­ında yaşanan problemler­le ilişkisine dikkat çekti. Gürses, “Artık, sular çekiliyor. 2001’e göre şirketler kesimi çok borçlu. Dünyanın bol para döneminden geçmesinde­n dolayı son 10 yılda politik alanda yapılan hataların üzeri örtüldü. Türkiye’de siyaset son birkaç yıldır normal yolundan saptığı için 1994 krizi ve 2001 krizine göre mülkiyet kaygısı var. Bu hukukun üstünlüğü ve adaletin kaybedilme­sinden kaynaklanı­yor. Sermaye çıkışı ve mevduat çekilişi var. Nisan’dan bu yana bankacılık kesiminde mevduat azalıyor. Bankacılık kesimine baktığımız­da 20 milyar dolar çıkış oldu. Bu para borç ödemeye gitmiş olabilir, yastık altına konmuş olabilir, yurtdışına gitmiş olabilir. Faiz artışı bile dönüşü sağlayamad­ı. Bunun yanında bir de büyümekte olan kredi krizi var” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye