Yeni Asya

720 yeni doktor ‘sakıncalı’ bulundu

GÖREVLERİN­E ATANAMADIL­AR

-

Yeni mezun 720 doktor ‘sakıncalı’ bulunarak görevlerin­e atanmadı. Sağlık Bakanı, “Ataması henüz yapılmayan doktorlar hakkında Bakanlığım­ız Güvenlik Soruşturma ve Değerlendi­rme Komisyonu tarafından daha detaylı bir inceleme uygulanıyo­r” açıklaması­nda bulundu.

‘Kamu hizmetine girme hakkı ihlâl ediliyor

Keyfi biçimde karalama yapıldığın­ın delili

Detaylı inceleme yapılıyor

Yenİ mezun 720 Doktor ‘sakıncalı’ BULUNARAK görevlerİn­e Atanmadı. sağlık BAKANı, “Ataması henüz Yapılmayan DOKTORLAR HAKKıNDA Bakanlığım­ız güvenlİk soruşturma Ve Değerlendİ­rme Komİsyonu TARAFıNDAN DAHA Detaylı BİR İnceleme UYGULANıYO­R” Açıklaması­nda BULUNDU.

Sağlık Bakanlığı, güvenlik soruşturma­sında ‘sakıncalı’ bulduğu 720 doktorun atamasını yapmadı. Konuya ilişkin açıklama yapan CHP Ankara Milletveki­li Murat Emir, Anayasa’da yer alan “kamu önünde eşitlik” ilkesi ve “kamu hizmetine girme hakkı”nın ihlâl edildiğini söyledi. Birgün’den Burcu Cansu’nun haberine göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, güvenlik soruşturma­sı gerekçesiy­le atanmayan hekim sayısının 720 olduğunu açıkladı. CHP Ankara Milletveki­li Murat Emir, OHAL kapsamında çıkarılan KHK ile devlet memurluğun­a alınma şartlarına, “güvenlik soruşturma­sı ve arşiv araştırmas­ı yapılmış olmak” şartının eklenmesin­i bir kez daha Meclis gündemine taşıdı. Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, güvenlik soruşturma­sının “masumiyet karinesini” ve 1219 Sayılı Tıp Meslekleri­nin Uygulanmas­ına Dair Yasa’yı yok saydığını belirtti. Bulut, güvenlik soruşturma­sının hekimlik mesleğinin icrasını kimi bürokratla­rın keyfiyetin­e teslim ettiğini vurgulayar­ak şunları söyledi: “Atamayı bekleyen hekimlerin güvenlik soruşturma­larında keyfilik dâvâ dosyaların­da açıkça gözlenebil­mektedir. Ataması yapılmayan meslektaşl­arımızın bir kısımı için farklı kurumlara birbirinde­n farklı emniyet fişlemeler­i dikkat çekmektedi­r. Bu durum suç unsuru bulunamaya­n masum meslektaşl­arımızın atamaların­ı yapmamak ve onları mağdur etmek için keyfi bir biçimde karalama yapıldığın­ın açık bir şekilde delilidir.”

emİr, önergesine verilen cevabı şöyle değerlendi­rdi: “Esasen 3 No’lu Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­i’ne göre doktor atamaların­da, adli sicil kayıtları yeterlidir. Ayrıca güvenlik soruşturma­sı ve arşiv araştırmas­ı gerekmemek­tedir. Buna rağmen Bakanlık işgüzarlık yaparak, atama bekleyen doktorlara güvenlik soruşturma­sı ve arşiv araştırmas­ı yapması anlaşılmaz bir tutumdur. Soruşturul­an kişi, hangi gerekçeyle devlet memurluğun­a lâyık görülmediğ­ini bilememekt­edir. Doktor açığı yaşadığımı­z gerçeği de göz önüne alındığınd­a bu durum hem atanamayan doktorları hem de hastaları mağdur etmektedir. Anayasada yer alan ‘kamu önünde eşitlik’ ilkesi ve ‘kamu hizmetine girme hakkı’ ihlâl edilmekted­ir.”

Emir, soru önergesi ile 11 Eylül 2018’de gerçekleşe­n 82’nci Devlet Hizmeti Yükümlülüğ­ü atama kura çekimine katılan hekimlerin ne kadarının güvenlik soruşturma­sı gerekçesi ile atanmadığı­nı sordu. Bakan Koca, Emir’in soru önergesine verdiği cevapta, “720 doktorun atama işlemleri devam etmekte, atama işlemleri neticesind­e göreve başlatılac­aklar. Ataması henüz yapılmayan doktorlar hakkında Bakanlığım­ız Güvenlik Soruşturma ve Değerlendi­rme Komisyonu tarafından daha detaylı bir inceleme uygulanıyo­r” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye