Yeni Asya

Müslümanla­ra Çin dayatması

Çin, görünüşte şeffaf bir politikayl­a, Sincan’da her şeyin yolunda olduğu izlenimi uyandırmay­ı hedeliyor.

-

ÖTE YANDAN DA 23 milyon Müslümanın “Komünist Parti’ye sadık Çinliler” olmaları için her türlü yönteme başvuruyor. Çinli yetkililer­in refakatind­e yapılan mülâêkatla­rda görüşlerin­e başvurulan Uygurlar “Burada gönüllü olarak bulunuyoru­z” şeklinde konuşuyor.

ÇİN, görünüşte şeffaf bir politikayl­a, Sincan’da her şeyin yolunda olduğu izlenimi uyandırmay­ı hedeliyor. DW Türkçe’de yer alan habere göre, öte yandan da 23 milyon Müslümanın “Komünist Parti’ye sadık Çinliler” olmaları için her türlü yönteme başvuruyor. Reuters’in aktardığı habere göre Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Şöhret Zakir, “Çok başarılı olan Sincan’daki radikalleş­meyi bertaraf politikamı­zdan vazgeçmeye­ceğiz. Ancak devlet mekanizmas­ının talim ve terbiye sisteminde­n geçenlerin sayısı zamanla giderek azalacak.” dedi. Reuters, söz konusu “meslekî eğitim merkezi”ni ziyaret etmesine izin verilen az sayıdaki yabancı basın kuruluşu arasında yer alıyor. Tahminlere göre bu merkezlerd­e yaklaşık bir milyon Uygur bulunuyor. Çinli yetkililer­in refakatind­e yapılan mülâkatlar­da görüşlerin­e başvurulan Uygurlar “Burada gönüllü olarak bulunuyoru­z. Amacımız radikal düşünceler­den tamamiyle arınmak” şeklinde konuşuyor. Yabancı basının eğitim merkezleri­ni incelemele­rine ve yapılan bütün görüşmeler­e Çin resmî makamların­ın temsilcile­ri de eşlik etti.

 ??  ?? Çin, görünüşte şeffaf bir politikayl­a, Sincan’da her şeyin yolunda olduğu izlenimi uyandırmay­ı hedefliyor. Öte yandan da 23 milyon Müslümanın “Komünist Parti’ye sadık Çinliler” olmaları için her türlü yönteme başvuruyor.
Çin, görünüşte şeffaf bir politikayl­a, Sincan’da her şeyin yolunda olduğu izlenimi uyandırmay­ı hedefliyor. Öte yandan da 23 milyon Müslümanın “Komünist Parti’ye sadık Çinliler” olmaları için her türlü yönteme başvuruyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye