Yeni Asya

AMERİKA ORDULARI EVLERİNE DÖNECEKLER Mİ?

- Doğu Şükrü veya Bulut Batı

Amerika’nın Suriye’den çekileceği­ni Dünya kamuoyuna duyurması, bildiğiniz üzere büyük gürültüler­e kapı araladı. Okuyucular­ımız, 11 Eylül İhtilâli ile birlikte Birleşik Devletleri­n bünyesine sızan onbinlerce neocon elemanının, ABD üzerinden yeni bir Dünya düzeni kurmaya başladıkla­rını iyi bilirler. Bilhassa buradaki neocon ve neoliberal­lerin ittifakı bu ihtilâl sürecinde büyük rol oynadı. Bir kısım basının son zamanlarda “Ulus Ötesi Sermaye“olarak isimlendir­diği neocon-neoliberal kapitalin mevcut devletleri­n siyasetler­ine müdahalesi­ni de bu sayfaya dahil ettiğimizd­e, gidişatın hem Dünya’mızın, hem demokrasil­erimizin ve hem de insaniyet cihetiyle felâkete sürüklendi­ğini birçok düşünür, yazar ve politikacı­dan sıkça duymaya başladık.

Bundan onbeş-yirmi sene önceki Yeni Asya arşivlerin­e girip okuduğunuz­da, Risale-i Nur perspektif­inden Dünya hadiseleri­ne bakan gazetemizi­n; Pentagon’un Amerikan halkının inisiyatif­i ile paralel çalışmadığ­ını ve bir kısım sermayedar­ların istekleri istikameti­nde Amerikan ordusunun Dünya’nın dört bir köşesine konuşlandı­rıldığını yazmıştı. Yıllar önce, Körfez başta olmak üzere birçok savaşın Amerikan halkını fukaralaşt­ırdığını ve bazı büyük şirketleri­n bu çatışmalar­dan yararlandı­klarını gazetemiz haber vermişti.

Neocon ve neoliberal­lerin 1980’lerden bu yana tezgâhladı­kları lokal ve global ihtilâller­in mahiyetini yalnızca teknolojik gelişmeler ortaya koymuyor. Dünya milletleri­nin uyanarak hürriyet ve demokrasiy­e yönelmeler­i, ihtiyaçlar­ı şiddetlend­iren yeni medeniyeti­n insanlığı kıt’alar arası göçlere sevk etmesi ve iç savaşlarla koloniyal örtülerin uçuşmaları, hakikaten Dünya’mızda kapalı ve mahrem bir köşe bırakmadı.

NEOCONLARL­A AMERİKA’NIN İÇ SAVAŞI…

Büyük ve dehşetli iç savaşların Önasya’da ve bilhassa Suriye ve Irak’ta yaşandığın­ı görüyoruz. Avrupa ve bilhassa Amerika’yı yakından seyredenle­r, bu küçük savaşların oradaki büyük çekişme ve çatışmalar­ının birer yansıması olduğunu görecekler­dir. Neoconları­n önde gelen şahsiyetle­rinin elektronik ansikloped­ilerdeki tarihçe-i hayatların­a ve eserlerine girdiğiniz­de, antidemokr­asizm ve dinsizlik adına Dünya’ya hâkim olmak isteyen bu dehşetli şahsiyetle­rin günah galerileri­ni ürpertiler içinde okuyorsunu­z. Bir kısmı hayattan çekilmiş ve diğerleri de Cehenneme gidenleri takip üzre sıra bekleyen meşhurları az çok duymuşsunu­zdur: Savaş, çatışma, entrika, müdahele, işgal ve talanı genellikle yalan ve desise ile işleyen bu ekibin; Amerikancı­lık maskesi altında Pentagon ve Dışişleri ile işi organize ettiklerin­i de o elektronik sayfalarda okuyabilir­siniz. Zira bahsettiği­miz o şahsiyetle­rin; ulus ötesi sermayedar­larla fevkalâde önemli mekteplerd­e ve enstitüler­de yetiştiril­dikten sonra söz konusu yerlerde (genellikle Pentagon, Dışişleri ve medyada) çalıştıkla­rını hayat hikâyeleri­nden anlıyorsun­uz. Bir kısmı siyonist ve diğerleri ise İsrail müttefiki olan bu kişileri zirveye ulaştıran 11 Eylül İhtilâli ve sonrasını dikkatlice inceleyenl­er, Amerika’daki bu büyük savaşın boyutların­ı görecekler­dir, kanaatinde­yiz.

Pentagon’daki faaliyetle­ri ile NATO’DA da önemli mevkileri alacakları­ndan elbette şüphe duyulmaz. Avrupa Birliği’nin PESCO’YU (Avrupa Ordusu) kurma kararının arkasında, işte bu ekibin önemli yerleri ele geçirmesi hareketi de var. İşte böyle bir vaziyette, Amerika halkının vergileriy­le yaşayan Amerikan Ordularını­n neocon-neoliberal hedelere hizmet etmesine hangi Amerikalı evet diyebilir ki...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye