Yeni Asya

TASARRUFU ÖĞRENEMEDİ­K

Ticaret Bakanlığı’nca açıklanan Türkiye israf araştırmas­ı’na göre, haftada ortalama 2 ekmek israf edilirken, çöpe atılan yemek miktarında artış olduğu Tesbit edildi.

-

Ticaret Bakanlığı’nca açıklanan Türkiye İsraf Araştırmas­ı’na göre, haada ortalama 2 ekmek israf edilirken, vatandaşla­rın cep telefonu değiştirme sıklığı ortalama 3.7 yılı, otomobil değiştirme sıklığı 8 yıl ve üzerini buluyor. Araştırma sonuçları Türkiye’nin tasarruf alışkanlığ­ını kazanamadı­ğını ortaya koydu.

ticaret Bakanlığın­ca açıklanan Türkiye İsraf Araştırmas­ı’na göre, haada ortalama 2 ekmek israf edilirken, vatandaşla­rın cep telefonu değiştirme sıklığı ortalama 3,7 yılı, otomobil değiştirme sıklığı 8 yıl ve üzerini buluyor. Bakanlıkta­n yapılan açıklamaya göre, Ticaret Bakanlığı koordinasy­onunda hazırlanan 2018 yılı Türkiye İsraf Araştırmas­ı sonuçlandı. Araştırma, bakanlık koordinasy­onunda, bir araştırma şirketi ve Hacettepe Üniversite­si akademisye­nleri iş birliğiyle Türkiye genelinde 26 ilde 2 bin 209 tüketici ile yapılan anket verilerine dayanılara­k hazırlandı. Araştırma kapsamına giren fertler, çoğunluğu 18-29 yaş aralığında, bin 405 ve 3 bin lira gelir grubunda, evli ve ücretli çalışanlar­dan oluştu. Araştırma, aylık ortalama hane giderleri, konut, otomobil ve eşya sahipliği, kişilerin israf algısı, gıda, ekmek, giyim tüketim davranışı ve israfı, geri dönüşüm kavramının toplumdaki yeri, fertlerin tasarruf, birikim ve borçlanma davranışla­rı gibi pek çok başlıkta önemli tesbitler ihtiva ediyor.

ÇÖPE ATILAN YEMEK MİKTARI ARTTI

Gıda tüketim davranışla­rı ve israfına ilişkin sonuçlara göre, fertlerin çoğu haada bir gıda alış verişi yaparken, alış verişte en fazla marketler ve ardından pazarlar kullanılıy­or. Türk halkının geleneksel yapısı ve alışkanlık­larına paralel olarak hanelerin büyük çoğunluğu evinde yemek pişiriyor. 2017 araştırma sonuçları dikkate alındığınd­a bitirileme­den çöpe atılan yemek miktarında artış olduğu tesbit edilirken, gıdaların tüketilmed­en çöpe atıldığını belirtenle­rin oranı yüzde 22,8 oldu. Bunun sebepleri gıdanın bozulması ve tüketileme­mesi olarak kayıtlara geçti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye