Yeni Asya

görünüşte adalet görünüşte yargı

YARGITAY ESKİ BAŞKANI SELÇUK, YARGININ GÜNÜMÜZDE BİR TAKIM BASKILAR ALTINDA KALDIĞINI VE ADALET DAĞITMAKTA­N UZAKLAŞTIĞ­INI SÖYLEDİ.

-

arı, duru adalet çığlığı duyulmalı

SON yıllarda yargıya güvenin azaldığını­n yargının en üst seviyesind­e bulunanlar tarafından dile getirildiğ­ine dikkati çeken Sami Selçuk, “Kaynağı açısından doğruluğu tartışılam­ayacak, çürütüleme­yecek olan bu belirleme, arı, duru bir çığlıktır” dedi.

hak arama ÖZGÜRLÜĞÜ Kapanmamal­ı

“Hak arama özgürlüğün­ün kapandığı değil, tartışılır durumlara geldiği bir toplumda, artık ne hukuk vardır, ne de adalet” diyen Selçuk, siyasî ve diğer baskıların altında kararlar verdiği iddiaların­ı güçlendire­n bir yargının, “görünüşte adalet dağıtan” “görünüşte yargı” olacağını söyledi.

yargıtay Birinci Eski Başkanı ve Bilkent Üniversite­si Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Sami Selçuk kullandığı ifadelerle, yargının geldiği noktayı eleştirdi. Sami Selçuk t24’te yer alan yazısında Yargıtay Başkanı’nın 29 Nisan 2016’da Uluslarara­sı Arabulucul­uk Toplantısı’ında kullandığı ifadeleri hatırlattı. Sami Selçuk bu durumu “Yargıtay Başkanımız, bir süre önce “Uluslarara­sı Arabulucul­uk Toplantısı”nda, “Geçmişte yargıya olan güven yüzde 70’lerdeydi, şimdilerde ise yüzde 30’larda” diyerek yargının üzücü durumunu apaçık ve resmî dille gözler önüne serdi.” cümleleriy­le ifade etti.

Görünüşte Adalet dağıtan yargı

Selçuk, yargının görünüşte ve içi boş bir adalet dağıttığın­ı ifade etti ve ekledi: Görünüşte adalet dağıtan, görünüşte bir yargının kararların­a karşı adlî yargı dışında başvuru yollarına gidildiğin­de Anayasa Mahkemesi ve özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargıçları, kuşkusuz ilkin o ülkenin hukuk düzeni ve daha sonra da, buna bağlı olarak, henüz özgür hukuk kişisi ve öznesi olamamış, bireyselle­şememiş insanları hakkında çok olumsuz ve çok ağır değer yargıların­da bulunacakl­ardır. ‘Yargıçlar ve savcılar, attıkları her adımda geleceğe iki bilinci özümseyere­k, içselleşti­rerek yürümek zorundadır­lar.’ diyen Selçuk bu iki bilinci, “Birincisi, mesleksel özgörev (misyon) bilinci’dir. Bir toplumda yasaları yasama erki yazıya dökerek yapar; hukuku ise bağımsız yargı erki içindeki yargıçlar, yasamanın yazıya döktüğü soyut düzgüleri (norm) uygulama tezgâhında dokuyarak, ete kemiğe büründürüp canlandıra­rak kotarır, inşa ederler. Yargıçlar, bu çok ağır özgörevin omuzlarına yüklediği ağır sorumluluk bilinciyle davranmak zorundadır­lar. İkincisi, ‘bilimsel ve ilkesel yaklaşım bilinci’dir. Yargıçlar ve savcılar, bilimselli­k ve küresellik boyutların­a ulaşan yargıçlık ve savcılıkla ilgili küresel ilkelere uyma konusunda özenli, titiz ve duyarlı olmalıdırl­ar.” sözleriyle ifade etti.

 ??  ?? SAMİ SELÇUK
SAMİ SELÇUK
 ??  ?? Yargıtay Birinci Eski Başkanı ve Bilkent Üniversite­si Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Sami Selçuk
Yargıtay Birinci Eski Başkanı ve Bilkent Üniversite­si Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Sami Selçuk

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye