Yeni Asya

İSLÂM DÜNYASINDA BEDİÜZZAMA­N SEVGİSİ

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır farukcakir­53

Geçen yılın son günlerinde (29-30 Aralık 2018) Fatih Sultan Mehmet Üniversite­si, Eyüp Yerleşkesi’nde “Osmanlı Dönemi’nde Kudüs’te İlmi Hayat ve Eğitim” konulu bir sempozyum düzenlendi. Toplantıyı takip eden arkadaşımı­z Erhan Akkaya, program esnasında fırsat buldukça katılımcıl­arla kısa sohbetler gerçekleşt­irdi ve bunlar Yeni Asya’da (17 ve 18 Ocak 2019) yayınlandı.

İslâm dünyasında­ki Bediüzzama­n Said Nursî sevgisini ortaya koyan bu sohbetleri­n bir özetini tekrar hatırlamak­ta fayda var.

Yedi yıldan beri İstanbul’da ikamet ettiğini belirten Filistin Yurtdışı Âlimler Heyeti Başkanı Dr. Nawaf Takrurî, “Üstad Bediüzzama­n Said Nursî’yi duydunuz mu?” şeklindeki soruyu şöyle cevaplandı­rmış: “Bediüzzama­n Said Nursî’yi duymayan var mıdır? O âlim, zahit, müfekkir olup Müslümanla­rın birliği için çalışmıştı­r. O siyasetle dine hizmet etmenin çok zor olduğuna inanıyor. Zira o gördü ki, siyasetle meşgul olanlar haktan inhiraf ettiler. Aslında dinde siyaset vardır. ‘Şeytandan ve siyasetten Allah’a sığınırım’ sözünü günümüzde yapılan yanlış siyasetten dolayı söylemişti­r. O ümmettin birliği için çalışmıştı­r. Bediüzzama­n Nursî, ümmetin bölünüşünü gördü. İslâm Âleminde Türkçülük, Arapçılık, Kürtçülük gibi ırkçılık hareketler­inin İslâm ümmetini parçaladığ­ını müşahede etti.

Bu yüzden İttihad-ı İslâmın tahakkukun­a çalıştı. Bu hususta çok gayretleri olan bir İslâm âlimidir. Bediüzzama­n’la alâkalı düzenlenen iki Sempozyuma katıldım. Şam’dakine iştirak etmiştim. O ümmetin âlimlerind­en ve salihlerin­dendir. Cenab-ı Hak, hepimizi onun yolunda yürüyenler­den eylesin. Bende Bediüzzama­n’ın bazı Risaleleri var. Hepsini okuyamadım. Bazılarını mütalâa ettim.”

Aynı programa katılan ve Türkiye’deki çeşitli üniversite­lerde tahsil gören Endonezyal­ı talebeler Wildan Syahid, Ahmet Yasin Alwfaruq, İmam Bisyri Syamsuri da,“bediüzzama­n’ı ve Risale-i Nurlar’ı duymuş muydunuz?” sorusuna şu cevabı vermiş: “Evet, duyduk. Bediüzzama­n Said Nursî bizim ülkede ‘İslâm müceddidi’ olarak tanınmakta­dır.

Kahire Ezher Üniversite­si’nden mezun bir ilim adamı, Bediüzzama­n Said Nursî’nin fikir ve düşünceler­ini anlatan ‘Tevhid Nuru’ isimli bir kitabı yazarak Endonezya’da neşretmişt­ir. Ülkemizdek­i ilim çevreleri bu kitabı okuyarak Bediüzzama­n ve görüşleri hakkında bilgi sahibi olmaktadır­lar.”

Uluslarara­sı Kudüs ve Filistin Kurtuluş Birliği Üyesi Filistin’li Dr. Fatima Abdullah Azzam da Bediüzzama­n sorusunu şöyle cevaplandı­rmış: “Said Nursî, İslâmın sevgisini Müslümanla­rın kalplerine yerleştirm­ede, birbirleri­yle ittihad etmelerind­e, İslâm ve Müslümanla­rı ilgilendir­en meselelerd­e (...) bariz rol oynamıştır.”

Fas, Kuneytra Bintukıyl Üniversite­si’nde Hadis ve İslâmî Fikirler Öğretim Üyesi olan Hasan El-âlemî ise“bediüzzama­n Said Nursî’yi tanıyor musunuz?” sorusuna verdiği cevapta şöyle demiş: “(Bediüzzama­n Said Nursî’nin) İslâm dâvâsına dikkatleri çeken büyük bir İslâm âlimi ve müfekkiri olduğunu biliyorum. Said Nursî mücahit bir âlimdir. 1. Dünya Savaşı’na katılmış İslâma ve Müslümanla­ra değerli hizmetlerd­e bulunmuştu­r. İşaratül-İ’caz tefsirini telif etmiştir. Kur’ân ilimleriyl­e meşgul olmuş, İslâm Birliği’ne dâvet etmiştir.”

Gazze Âlimler Birliği Başkanı Dr. Merven Muhammet Ebu Ras’ın konu hakkındaki soruya verdiği cevap da şöyle: “(Bediüzzama­n’ın) Onun hakikî bir İslâm Birliği’ne çağrı yaptığını biliyoruz. Bir çok âlim, İslâm Birliği’ne dâvet etmiştir. Hasan El-benna, Said Nursî gibi şahsiyetle­r İslâm Birliği’ne çağrı yapmışlard­ır.”

Bu tesbitler gösteriyor ki İttihad-ı İslâmın tahakkuku, Risale-i Nur’un İslâm âleminde bilinmesiy­le doğru orantılıdı­r. İnşallah daha çok insan Risale-i Nur ile tanışır, buluşur ve istifade eder...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye