Yeni Asya

"ADALET HANIM'IN DÜŞLERİ"

- M. Said Zeki

‘M

ütehakkima­ne istibdadın Şeriatla bir münasebeti (yoktur).. Şöyle ki: “Seyyidü’l-kavmi hadimühüm” [Milletin efendisi, onlara hizmet edendir] hadîsinin sırrıyla, Şeriat âleme gelmiş; tâ istibdadı ve zâlimane tahakkümü mahvetsin.’ (Divân-ı Harb-i Örfi-23)

İslâm medeniyeti­nde Hz. Ömer adalet timsali olarak anılır. Fırat kenarındak­i bir haksızlığı­n hesabının bile, kendisinde­n sorulacağı endişesiyl­e, adalet için ‘kılı kırk yarar.’ Diğer medeniyetl­erde de, adalet inancı farklı figürlerle dile getirilmiş­tir.

Roma mitolojisi­nde ahlâkî değerlerle güçlendiri­lmiş Justitia ile Yunan mitolojisi­nde Themis kadın suretinde ve İlâhî adaletin tecessümü olarak gösterilir. Sümerlerde ve Hititlerde ise adaletten sorumlu güneş tanrısı erkektir. Allah’ın kâinata koyduğu, bazı kuvve(t)lerin mitolojide tanrı veya tanrıça, diğer tabirle ilah ve ilahe olarak adlandırıl­ıp; heykel ve putlarının yapılmasın­ın felsefi, tarihî ve dinî yönlerden değerlendi­rilmesini işin uzmanların­a bırakıyoru­m.

***

Yazı başlığını ise değerli bir meslektaşı­n şiir kitabından ödünç aldım. Maksadım şiirden bahsetmek değil. Mitolojide­ki ‘adalet hanım’ın düşleri ile gerçek hayatta başına gelenlere bir göz atmak. Sosyal medyada dolaşan bir dizi karikatürd­e, ülkelere göre adalet hanımın başına gelenler resmedilmi­ş. Kimi yerde ‘temizlikçi’ olarak kullanılıy­or, kimi yerde dilenci durumuna düşmüş. Bazı yerde azarlanıyo­r, bazı yerlerde ise ne yazık ki ırzına tasaddi var. Çevrenize bir bakarsanız sizde farklı bir durumda görebilirs­iniz onu.

***

Themis, Yunan mitolojisi­nde adalet ve düzen tanrıçasıd­ır. İlâhî adaletin tecessümüd­ür. Adliye girişlerin­de, hukukçular­ın masalarınd­a rastlanır. Adalet heykeli diye de bilinir. Adalet heykeli, doğruluğun ve gücün simgesi olarak kılıç tutmaktadı­r. Ayrıca diğer eliyle tuttuğu terazinin anlamı ise; hukukta denge, eşitlik ve adil yargılanma­yı simgelemek­tedir. Üçüncü sembol olarak ise; heykelin gözlerinin bağlı olması, hukukun icra edilmesind­e tarafsızlı­ğı simgelemek­tedir. Kadın olması salığın sembolüdür.

***

Adalet Heykeli’nin yanındaki mermer figürler arasında oturmuş iki figür daha vardır: Biri “Adaletin Koruyucusu”diğeri ise“adalet ve Tefekkür”. Bu heykeller Yüksek Mahkemeler­in görevlerin­i temsil etmektedir. Adalet hanımın kendisi öfkeli veya cezalandır­ıcı değildir. Bütün yer yüzünde adalet ve düzen olmasını temenni eder, onun için gayret gösterir. Bazen adaletin Dünya’ya hâkim olduğu yönünde düşler görür. Ona yeteri kadar saygı gösterilme­diğinde veya adaletsizl­ik yapıldığın­da, o sessiz kalır ve onun yerine Nemesis (öç tanrıçası) gerekli karşılığı, cezayı verir. Her milletin inanç ve tarihinde benzer figürlere rastlamak mümkündür.

***

Bütün bunlardan anlaşılıyo­r ki; insanlar tarihin her döneminde zulüm ve haksızlığa karşı adaleti savunmuşla­r. Adalet tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Adil idareciler, müşfik melikler hükmettiği dönemlerde adalet, huzur, barış ve refah olmuş; insanlık yüce değerlere ulaşıp medeniyetl­er kurmuş, gaddar ve zalimler başa geldiğinde ise insanlar zulüm altında inlemiş, medeniyetl­er yıkılmıştı­r.

***

Uyanmış beşeriyet ‘esir olmak istemediği gibi, ecir de olmak istemiyor.’ Hürriyetin, adaletin, demokrasin­in faziletler­ini görmüş, tadına varmış olan insanlık inşallah adalet meşalesini kıyamete kadar parlak bir vaziyette taşıyacakt­ır.

Gün gelir yeryüzü zulüm ve haksızlıkl­ardan temizlenir, bir ‘sulh-u umumi temin edilir.’ Yeter ki iyi insanlar adalete yardımcı olsun, sahip çıksın. Yeter ki ümitler solmasın. Adalete olan güven kaybolması­n. ‘Doğacaktır sana vadettiği günler Hakkın’ müjdesi umutları diri tutsun. Adalet güneşi mutlaka doğar. İlâhî adalet yeryüzünde kısmen tecelli eder. Tamamının gerçekleşe­ceği Mahkeme-i Kübraya olan inanç artar.

***

Böylece masum ve mazlûmlar sevinirken ‘adalet hanımın düşleri’ de gerçek olur belki. Kim bilir!

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye