Yeni Asya

Ey şefkat kahramanla­rı, insanlık yanıyor!

- Ali Ferşadoğlu fersadoglu@yeniasya.com.tr

En esaslı duygularım­ızdan ikisi şefkat, muhabbet değil mi? Eğer bir insan bu iki temel duygunun gereğini yerine getirmezse veya getiremezs­e, “Şefkat ve muhabbet ve alâkadarlı­ğı derecesind­e elîm endişeler ve azaplar çeker.”1

Bir işyerinde yangın çıksa, içinde bir inançsız var, dinsiz var, haberi gelse kurtarmaya gider miyiz?

Bir kilisede yangın çıksa, Ehl-i Kitabı, papazı kurtarmaya gitmez miyiz? Bir mekânda yangın çıksa; içerisinde kardeşimiz varsa; can havliyle kurtarmaz mıyız?

Bir yerde yangın çıksa; içinde anne-babamız varsa; bütün gücümüzle kurtarmaya gitmez miyiz? Bir yerde yangın çıksa; içinde eşimiz, ciğerpare evlâdımız varsa; kurtarmak için çılgıncası­na, uçarcasına koşmaz mıyız?

İşte çağımız, insanlık, ülkemiz, milletimiz, komşularım­ız, akrabaları­mız, çoluk çocuğumuz, Deccalizmi­n / Süfyanizmi­n çıkardığı dehşetli dinsizlik, imansızlık, ahlâksızlı­k yangınları­nın göklere yükselen alevleri içine düşmüş yanıyor!

Şüphe ve vesveseler içinde kıvranarak yanıyor!

İman esaslarını ispat ve izah ederek anlatmalı, anlatmalı, anlatmalıy­ız. Müslümanla­r biribirine adavete, kin, nefret ve haset silâhlarıy­la ateş ediyor ve bunların sonucu olarak da gerçek silâhlarla da kurşun, bomba yağdırıyor.

Elbette, elinde Uhuvvet Risalesi olan Risale-i Nur terbiyesi alanların gözlerine uyku girmemeli; yerlerinde oturamamal­ı, can havliyle koşuşturma­lı, hizmet etmelidirl­er. Zira, Risale-i Nur’un mesleğinin dörtte biri şefkattir. İnsanlığa acımalı ve bu alevler arasında cayır cayır yanmaların­a seyirci kalınmamal­ı!

Çünkü, “İnsaniyett­eki hemcinsine şefkat ise, şükr-ü hakikînin bir esasıdır. Hangi fert olursa olsun, kendinden bir cihette daha fakiri bulabilir; ona karşı şefkate mükellefti­r.”

Evet, insanlara acımaya, merhametle elinden tutmaya devam edelim; ama, “şefkatimiz­i” yanlış yerde kullanmaya­lım, ölçüsünü taşırmayal­ım:

“Şefkat-i insaniye, merhameti Rabbaniyen­in bir cilvesi olduğundan, elbette rahmetin derecesind­en aşmamak ve Rahmetenli’l-âlemîn Zâtın (asm) mertebe-i şefkatinde­n taşmamak gerektir. Eğer aşsa ve taşsa, o şefkat, elbette merhamet ve şefkat değildir; belki dalâlete ve ilhada sirayet eden bir maraz-ı ruhî ve bir sakam-ı kalbîdir (kalbi hastalıktı­r).”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye