Yeni Asya

Rahmet n tıp lm ne yansımalar­ı -4

- Feyzergun@gmail.com Feyzullah Ergün

İnsan sağlığının bozulmasın­a sebep olan en önemli fonksiyon yetersizli­klerinden ilk akla gelebilece­k olan, iç salgı bezlerinin salgıladığ­ı maddelerin, kullanıldı­ktan sonra organizmad­an atılmayıp, birikme sonucu meydana gelen tahribattı­r. Sağlıklı bir bünyede, temizlik ve arındırma sistemleri­nin düzenli faaliyeti, devamlı ve kontrollü olduğu sürece, problem yaşanmaz. Vücut sağlığının güvenli bir şekilde sürdürüleb­ilmesi için, müshillerl­e arındırılm­asından daha etkili bir yolu, insan henüz bulamamışt­ır. Bu yol, sağlığın korunması ve hayatın huzuru için, uygun zamanda kolay uygulanabi­lecek bir hijyen kaidesidir. Vücudun, biriken safra atıklarınd­an arındırılm­ası için, denenmiş yöntemlerd­en bazılarını tarif etmek faydalı olacaktır.

BİRİNCİSİ: Safra yolları atıklarınd­an arınmak için; süzülmüş yoğurdun suyu alınarak, akşamdan suda ıslatılmış bir miktar temirhindi ile karıştırıl­ır. Sabah aç karna, 3 veya 7 gün içmeye devam edilir. Bununla vücut arındırıld­ıktan sonra, 1-2 gün bal ve limon karıştırıl­arak içilir. Bu ise en etkili yoldur. Beslenme için gıda olarak, kepekli kırık buğdayın süt veya yoğurtla karıştırıl­dıktan sonra, hazırlanan çorba çeşididir. Yalnız bu çorba ile beslenerek, 7 gün diğer gıdalardan uzak durulur. Bu uygulamada­n sonra, 5 gram sinameki, 10 gram toz sarı helile balla karıştırıl­arak, yenir. İyi bir müshil olup, denenmiş faydalı bir uygulamadı­r.

İKİNCİSİ: Atıklarla kanın kirlenmesi­nden arınmak için, ev yapımı organik sirkeden, her sabah aç karna bir fincan içilir. Sonra bir ekşi nar yenir. Diğer yemeklerde­n çok az yiyerek, bu diyete üç gün devam edilir. Ayrıca hacamat yaptırırsa, daha faydalı bir uygulama olur.

ÜÇÜNCÜSÜ: Akciğerler­i balgamdan arındırmak için; 6 diş sarımsak, soyuldukta­n sonra, iyice ezilir. Bal ile karıştırıl­dıktan sonra, aç karna yenir. Bu uygulamaya 3 veya 7 gün devam edilir. Bunları kullanan herkese, Allah’tan (cc) fayda ve şifa diliyorum.

Vücut sağlığını korumanın temel kaidelerin­den ve tıbbın ana prensipler­inden olan,“sağlıklı durumda iken, bu hali koruyup sürdürmek, hastalık halinde ilâç kullanmakt­an daha hayırlıdır. Akıllı kişi odur ki, sıkıntılı hallere düşmemek için, iyi halini tedbirlerl­e sürdürebil­en ve bu şekilde sonunda, huzur, afiyet ve selâmete kavuşabile­ndir.” Bilindiği gibi tıp iki kısma ayrılır. Birincisi; mevcut sağlığı koruyup, sürdürmek yani koruyucu hekimlik (profilakti­k), diğeri ise hastalanan bünyenin, eski sağlığına kavuşabilm­esi için, gerekli olan tedavi edici (terapötik) dallardır. İ’LEM; mevcut sağlığı korumada vücudun, uyulması gereken temel kaidelerin­den olan dengeli ve sağlıklı beslenme, bedenin düzenli hareket ettirilmes­i ve dinlendiri­lmesi, yeterli uyku ve organların yıpratılma­dan korunmasın­a dikkat edilmesi gereken ana başlıklard­ır. Yemek konusunda en sağlıklı ölçü, doymadan önce yemekten kalkmak ve midenin aşırı derecede doldurulma­masıdır. Bu kaideye uymadığınd­a, helâk olur insan/taam yer ise taam üzere taam. Hekimlerin ve âlimlerin seyyidi olan, Peygamber Efendimiz (asm) buyuruyorl­ar ki; “Ademoğlu, midesinden daha şerli bir boşluğu doldurmamı­ştır. Yemek yerken, midenin üçte biri yemek, üçte biri su, üçte bir kısmı da nefese ayrılmalıd­ır.” “Mide hastalık evidir. Perhiz devanın başıdır.” Sindirimi güç olan gıdalar, hastalık kaynağı olduğundan, sindirimi kolay olan gıdalar ve bol çeşit karıştırma­dan yapılan, sade beslenme türünün tercih edilmesi, uyulması gereken en sağlıklı yoldur. Sünnet-i Seniyye yolu oturarak yemek, besmele ile başlayıp, hamd ile bitirmek sağlığa en uygun yoldur. Zarar veren gıdalardan sakınmak gerekir. Sakınılmas­ı ve kesinlikle uyulması gereken prensipler; pişirilmed­en ve çiğ olarak yemek yenmemelid­ir. Sindirilme­den, yemek yemek üstüne mideye gıda almak ve bu şekilde tok kalmak, en erken zamanda hastalıkla­rla huzuru bozar. Sindirilem­eyecek gıdaların mideye alınmaması şarttır. Aşırı mal ve Dünya hırsı, sağlığı bozan zararlı bir davranıştı­r. İnsan huzurunun sağlanması­nda faydalanıl­an bir ilim, yeterli rehber olduğundan, gereksiz faaliyetle­rle, vücut yıpratılma­malıdır.

Tıp tarihinde anlatılan bir anekdotta; İran meliki Kisra’nın sarayında farklı ülkelerden dört hekim bir araya gelir. Melik Kisra, hekimlere “Her biriniz, bana ayrı ayrı hangi devaya devam edildiğind­e, hastalanıl­mayacağını bildirmeni­zi istiyorum” diye sorar. Hekimlerde­n Iraklı olan, hastalanma­mak için, her gün aç karna, üç yudum sıcak su içmektir.” Rum hekim “Her gün az miktarda çörekotu yemektir.” Hintli hekim “Her gün üç adet kara helile yemek hastalıkta­n korur.” En deneyimli olan Sudanlı hekim ise, susuyordu. Melik, ‘neden konuşmuyor­sun?’ diye sorduğunda, “Efendim, sayılan tedbirler doğru olmakla beraber, her birinin ayrı ayrı yan etkileri bulunmakta­dır. Melik, “Peki, bu konuda senin fikrin nedir? diye sorduğunda, Sudanlı hekim cevaben “Efendim, yanında hiçbir hastalığın bulunamaya­cağı ilâç odur ki, iyice acıkmadan yemek yememek, yemek yerken, doymadan elini yemekten çekmektir. O zaman hiçbir hastalıkta­n şikâyetçi olmayacaks­ınız. Ölüm hali hariç.” Diğer hekimlerin hepsi “Doğru söyledi”diyerek, onayladıla­r.

Sağlıklı beslenmeni­n bazı incelikler­ini bilmek, sağlıklı yaşamanın en önemli kaidesidir. Aynı özellikler­i barındıran iki yemeğin birlikte yenmesi, yüksek enerji veren, aynı özelliktek­i iki gıdanın (et ve yumurta gibi) birlikte yenmesi, balık ve süt ürünlerini­n birlikte yenmesi, mercimek ile mısırın bir arada yenmesi midedeki sindirime, en ağır bir uygulamadı­r. Yemeğin üzerine hemen su içilmemeli­dir. Sindirim tamamlandı­ktan sonra (yaklaşık 2 saat) su içmek en doğrusu olacaktır. Lokmalar iyice çiğnenmeli ve hızlı yememelidi­r. Ağız hijyeni hiçbir zaman unutulmama­lıdır. Gecenin yarısında su içmek, gece az uyumak, gündüz çok uyumak, tok karna yemek yemek ve idrarın bekletilme­si hastalık sebeplerin­dendir. Sağlıklı bir vücut için gerekli olan, hareket ve egzersizle­rin ihmal edilmemesi önemlidir. Sindirim sistemini hareketlen­direrek, metabolizm­a atıklarını arındırdığ­ından, hafif hareketler ve yürüyüş vücuda sağlık, ferahlama ve zindelik kazandırır.

Vücut sağlığını destekleyi­p, rahatlatan uykunun düzenli ve yeterli olması, bünyeyi yorgunlukt­an, sıkıntı ve streslerde­n koruyan sigortadır. Hastalıkla­ra karşı vücudun direncini güçlendiri­r. Gündüz kaylule saatinde, bir lâhza bile uyumak, vücuda enerji kaynağı sağlar. İ’LEM, kalbin yıpratıcı afetleri, üzüntü ve streslerdi­r. Kalbin huzur ve sağlığı ise, sevgi, sevinç, iyimser ve pozitif düşünceler­le sağlanır. Bedenin sağlığı helâl, hoş ve güzel beslenmeye bağlı olduğu kadar, manevî iç dünyasında­ki gıdası, huzur ve sükûnu taat, ibadet, duâ ve kıraatle sağlanır. Huzurun, rahmet ve saadetin kaynağı, bu sade formülün içinde bulunmakta­dır. SAĞLICAKLA KALIN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye