Yeni Asya

Akdeniz’de yine facia

AKDENİZ’DE İtalya’ya bağlı Lampedusa Adası açıklarınd­a batan teknedeki 120 kişiden 117’sinin kayıp ya da ölü olduğu bildirildi.

-

5’TE

ITALYA’YA varma hedefiyle Libya’dan yola çıkan ve Akdeniz’de batan teknedeki 120 kişiden 117’sinin kayıp olduğu açıklandı. Birleşmiş Milletler bünyesinde faaliyet gösteren Uluslarara­sı Göç Örgütü (IOM) sözcüsü Flavio Di Giacomo, İtalya’nın Akdeniz’deki Lampedusa adası açıklarınd­a denizden üç sığınmacın­ın kurtarıldı­ğını açıkladı. Di Giacomo Cumartesi günü Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, kurtarılan sığınmacıl­arın anlattıkla­rına göre 120 kişilik bir grubun lastik botla başşehir Trablus’un doğusunda yer alan Garabulli şehrinden Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece yola çıktığı, denizde 11 saat kadar yol aldıktan botun batmaya ve insanların boğulmaya başladığı belirtildi.

Teknedeki sığınmacıl­arın çoğunlukla Batı Afrika ülkelerind­en geldiğini ifade eden sözcü, teknede aralarında hamile bir genç kızın da olduğu 10 kadın ile biri iki aylık bebek olan iki çocuğun bulunduğun­u söyledi. İtalyan televizyon kanalı Rainews24’e konuşan İtalyan donanmasın­dan bir komutan, Akdeniz’de devriye gezen bir helikopter­in Cuma günü batan tekneyi tesbit ettiğini ve yakıt azlığı dolayısıyl­a bölgeden ayrılmadan önce denize iki tane cankurtara­n bot indirdiğin­i söyledi. Ardından bölgeye giden başka bir helikopter­in denizden üç kişiyi kurtardığı­nı belirten komutan, bu kişilerin beden ısılarının çok düştüğünü ve Lampedusa adasındaki hastaneye götürüldük­lerini aktardı. Komutan ayrıca bu kurtarma operasyonu sırasında en az üç adet cesedin tesbit edildiğini belirtti. IOM’IN verilerine göre 2018 yılında 2 bin 297 sığınmacı Akdeniz’de ya öldü ya da kayboldu. Geçen sene Avrupa’ya Akdeniz üzerinden ulaşan sığınmacıl­arın sayısı ise 116 bin 959 olarak açıklandı.

 ??  ??
 ??  ?? İtalya’ya varma hedefiyle Libya’dan yola çıkan ve Akdeniz’de batan teknedeki 120 kişiden 117’sinin kayıp olduğu açıklandı.
İtalya’ya varma hedefiyle Libya’dan yola çıkan ve Akdeniz’de batan teknedeki 120 kişiden 117’sinin kayıp olduğu açıklandı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye