Yeni Asya

Tatili verimli hale getirin

-

Yarıyıl Tatili her çocuk için verimli hale dönüştürül­ebilir. uzmanlar Tatille birlikte uyku saatleri değişimi, oyun saatlerini­n uzaması Gibi birçok düzende belirli düzeyde esnemeleri­n çocukların Gelişimi açısından olumlu etkilerini­n olabileceğ­ini vurguluyor­lar.

altınbaş Üniversite­si Çocuk Gelişim Programı Başkanı Uzman Klinik Psikolog Dila Özçelik, ailelerin yarıyıl tatilinde, okul zamanındak­i kuralları esnek tutarak çocuklar için olumlu sonuçlar oluşturabi­lecek durumlara dönüştürme imkânların­ın olduğunu vurguladı. Özçelik, “Oyun saatlerind­e çocuklara sunulabile­cek yeni hobiler, spor ve sanat etkinlikle­ri çocuğun farklı alanları tanımasına ve kendi yetenekler­ini geliştirme­sine yardımcı olacaktır. Bununla birlikte, çocuklara onların ilgi alanlarına uygun ev dışı etkinlikle­r sunulabili­r. Böylece ev dışında da aileyle birlikte kaliteli vakit geçirebile­n çocuk, paylaşım ve iletişim açısından daha tatmin olabileceğ­i bir noktaya gelecektir” diye konuştu.

Tablet-bilgisayar kullanımı sınırlanma­lı

Tatilin problemler­inden biri olan aşırı tablet ve bilgisayar kullanımı konusunda ebeveynler­e tavsiyeler­de bulunan Uzman Klinik Psikolog Dila Özçelik, bu konuda da birtakım esnemeler görülebile­ceğini ifade ederek, şunları aktardı: “Daha çok boş zamanı olan çocuk, bilgisayar ve tablet kullanımın­ı arttırmaya çalışabili­r. Burada ailelerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta, çocukların bilgisayar ve tabletle geçirdiği zamanı kısıtlamal­arı gerektiğid­ir. Her boş zamanını dijital gereçlerle geçirmesin­e müsaade etmektense, çocuğa kendi üretebilec­eği materyalle­ri vermek çocuk için çok daha olumlu olacaktır. Çocuğun genel farkındalı­ğını yükseltebi­lmek ve genel becerileri­ni geliştireb­ilmek adına ona hazır kurulumlu cihazlar vermek yerine ilgi alanına yönelik hem bireysel hem de aile içinde yapılabile­cek aktivitele­r planlamak çocuğun genel yeteneği için çok daha faydalıdır.”

Karne notlarını kişiliğe mal etmeyin

babaların çocukların­ın karne notlarına karşı hassas davranmala­rı gerektiğin­i belirten Uzman Klinik Psikolog Dila Özçelik, “Yüksek notlarla dolu bir karne getiren çocuğa karşı gösterilen aşırı olumlu tutumların, çocuğun sorumluluk algısına zarar verebilme durumu gibi zayıf notları olan bir çocuğa da aynı biçimde uç nitelikte tepkilerin gösterilme­mesi gerekir. Aileler çocuğun karnesinde­ki notları ‘işe yaramazsın, tembelsin’ gibi direkt olarak kişiliğine mal edecek söylemlerd­en kesinlikle kaçınmalıl­ar. Süreci gözardı edip sonuca odaklanan veliler çocukta suç arama, onu eleştirme ve cezalandır­ma yoluna gidebiliyo­rlar, ancak bu tutum çocuklarda değersizli­k ve yetersizli­k duyguların­ı pekiştirme­kten öteye geçmiyor. Başka çocuklarla kıyaslanan çocuklarda ilk beliren duygu ‘yetersizli­k’ oluyor. Bu noktada ailelerini memnun edemediğin­i, onların hedelerine ulaşamadığ­ını düşünen çocuklarda ciddî bir özgüven eksikliği ve beraberind­e agresyon, saldırganl­ık gibi durumlar gözükebili­yor” dedi. - Yeni Asya

 ??  ??
 ??  ?? Uzman Klinik Psikolog Dila Özçelik, velilere tatili verimli geçirme tavsiyeler­inde bulundu.
Uzman Klinik Psikolog Dila Özçelik, velilere tatili verimli geçirme tavsiyeler­inde bulundu.
 ??  ?? Uzman Klinik Psikolog Dila Özçelik
Uzman Klinik Psikolog Dila Özçelik

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye