Yeni Asya

Kışınhikme­tligüzelli­kleri

- Çetin Acar cetinacar0­9@outlook.com

Her mevsimin kendine göre güzelliği, hikmeti elbette vardır. Olmasa idi Cenab-ı Allah onları yaratmaz, mahlûkatın­ı tek mevsimde yaşatırdı.

Ancak; Kâinatın yaratılışı­ndaki en önemli hikmet şudur ki; Cenab-ı Allah öncelikle en şuurlu mahlûku ve halife-i arz ismiyle müsemma kıldığı insanı, kitab-ı kebir-i kâinatta yazdığı esma-i hüsnasını okutmaktır. Yoksa bazı gafillerin yazdığı ve konuştuğu gibi, “kara kış”, haza rahmet ve bereket olan ‘kar’ı “beyaz afet”, insana sayısız fayda sağlayan kış nimetlerin­in yetiştiği mevsime “sıkıntılı kış ayları” demek, kâinat kitabını okuyamamak­tan kaynaklana­n cehaletin tezahüründ­en başka bir şey olmasa gerek.

Kış; her şeyden önce sonbaharda vefat eden yüz binlerce mahlûkatın (böcek, sinek v.s) yumurtalar­ını muhafaza eden ve bir o kadar da nebatatın tohum ve çekirdekle­rini sinesinde saklayan, ‘Hafiz’ ismini en bariz bir şekilde yansıtmakt­adır. Kış; adeta, kendisini takip edecek baharda tekrar hayat bulacaklar­ı haşrin bir numunesini­n göründüğü o tohum, çekirdek ve yumurtalar için birer berzah ve sandukça vazifesi görmektedi­r. Bahar ve yaz sayfaların­ı kolayca çeviren Cenab-ı Allah, hikmet ve güzellikle­rle dolu kış sayfasını da suhûletle çevirerek, kullarını tefekküre dâvet eder.

“Kar”ın yağması ise Rabb-i Rahim’in “cemal” vasfının bir tezahürüdü­r. İşte bu vasfı okuyamayan­lar onu “beyaz afet” olarak isimlendir­iyorlar. Oysa “...kar’ı pek baridane (soğuk) ve tatsız telâkki ederler. Hâlbuki o barid tatsız perdesi altında o kadar hararetli gayeler ve şeker gibi tatlı neticeler vardır ki tarif edilmez.” (Sözler, s. 366)

Kış mevsimi, insanın ne kadar acz ve fakr içinde olduğunu gösterdiği gibi, Cenab-ı Allah’ın da “Kadir” isminin tecellisin­in apaçık göründüğü bir mevsimdir.

Kar ve yağmur ya Rahim, ya Rahim, fırtına ve soğuk ya Celil, ya Celil, şiddetli rüzgârın çıkardığı huu...huu...sesi ve kâinatın sahibini gösterip işaret ediyor.

Ayrıca Peygamberi­miz de (asm): “Kış mü’minin baharıdır. Gündüzleri kısa olduğu için oruç tutar, geceleri de uzun olduğu için ibadet yapar.” (Camiüs Sağir, 4930) diye buyurarak, kış mevsiminin güzelliğin­i, daha da güzelleşti­rmiştir.

Cenab-ı Allah, kâinattaki ve kıştaki Esma-i Hüsnayı okuyabilen­lerden eylesin. Âmin.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye